Trufle malinowe

września 30, 2014

Trufle malinowe


Zjadłam i odpłynęłam ... do krainy rozkoszy :)
Te pralinki zawładną Twoimi zmysłami, oczarują, zniewolą. Wyniosą na wyżyny smaku ...
Te pralinki musisz zrobić !

Ja łasuch pokochałam je od pierwszego kęsa. Delektowałam się, smakowałam i nie mogłam przestać ...

Moje ULUBIONE, lepszych nie jadłam.











Składniki:
( na 8-10 szt. )

* 150 g serka Almette Fruit z jagodą i maliną
* 100 g białej czekolady
* 1/2 szklanki mleka w proszku
* 50-70 g malin ( świeże lub mrożone )

do polania:
* 100 g gorzkiej czekolady
* 1 łyżka oleju pistacjowego lub innego roślinnego

ponadto - do dekoracji na talerzu
* mrożone maliny
* sos balsamiczny
* listki bazylii
* cukier puder

Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową

września 30, 2014

Wytrawne ptysie z masą serowo-łososiową



Są takie produkty, dzięki którym szybko i łatwo można przygotować wyśmienite przekąski. Jednym z nich są serki Almette.
Dziś proponuję Wam wytrawne ptysie z Almette ziołowym i łososiem. 

Ta przekąska/ przystawka sprawdzi się na każdej imprezie czy nawet uroczystym obiedzie.
A przygotowanie jej wcale nie jest trudne.










Składniki:
( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości )

CIASTO:
* 100 ml wody
* 35 g masła
* 70 g mąki
* 2 jajka
* szczypta soli

FARSZ:
* 150 g serka Almette ( smak ziołowy )
*   50 g łososia wędzonego na zimno

dodatkowo: rukola

Tarta z białą czekoladą i mango curd

września 26, 2014

Tarta z białą czekoladą i mango curd



Łasuchu ! ... jesteś tu ? Mam dla Ciebie tartę !

Kiedy za oknem buro, coraz zimniej, coraz smutniej, zjedz kawałek ( albo dwa ) ciasta. Proponuję tartę z mango curd, o niezwykle optymistycznym, żółtym, słonecznym kolorze. Od samego patrzenia robi się przyjemniej. A prawdziwa przyjemność dopadnie Cię, gdy się w nią wgryziesz :)










Składniki
( na blachę średnicy około 26-28 cm )

CIASTO:
* 150 g zimnego masłą
* 240 g mąki pszennej
*  80 g cukru pudru
*    2 żółtka

KREM:
* 250 g mascarpone
* 120 ml słodkiej śmietanki 30%
* 2 płaskie łyżki cukru pudru
* 100 g białej czekolady

CURD:
* 1,5 mango średniej wielkości
* 1 żółtko
* 1 jajko
* 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny )
* 70 g masła
* 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu )
* 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki )

Kokosowe babeczki z jagodami ( lub bez )

września 25, 2014

Kokosowe babeczki z jagodami ( lub bez )


Babeczki - muffinki kokosowe sprawdzają się w roli przekąski do gorącej herbaty, w ponury jesienny dzień.
Warto zabrać jedną do pracy lub dać dziecku do szkoły. 
Moja córa zabrała więcej, po to, by częstować koleżanki :)

Babeczki możecie zrobić z owocami lub bez. Ja mam mrożone jagody i już zaczynam z nich korzystać. Warto było zrobić zapasy.









Składniki:
( na 12 sztuk )

* 100 g masła
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1,5 szklanki mąki
* 1 szklanka wiórek kokosowych
* 2 jajka
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 ml mleka lub jak u mnie - napoju owsianego Alpro

* 1/2 szklanki mrożonych jagód lub innych owoców

Jabłecznik na cienkim spodzie

września 24, 2014

Jabłecznik na cienkim spodzie


Jesień mamy, a jak jesień, to jabłka, a jak jabłka to szarlotki i jabłeczniki :D .. i jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory...

Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE !

Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta.










Składniki:
( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę )

CIASTO:
* 200 g zimnego masła
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 żółtka
* 1/2 szklanki cukru pudru

NADZIENIE:
* około 1,5 kg kwaśnych jabłek
* 1/3 szklanki cukru
* 1-1,5 łyżeczki cynamonu
* 2 łyżki bułki tartej

Kruchy placek ze śliwkami i winem

września 17, 2014

Kruchy placek ze śliwkami i winem


Co zrobić, gdy dostaniesz wielką reklamówkę śliwek ? Ciasto zrobić - obowiązkowo. A reszta do przetworów i do zamrażarki.

Kruche ciasto ze śliwkami, w nieco innym wydaniu. Wewnątrz ciasta kryje się winny budyń i śliwki, a na wierzchu chrupiąca kruszonka.

Polecam w ten jesienny dzień wziąć porcję ciasta, kubek dobrej kawy, usiać w ogrodzie, w ostatnich ciepłych promieniach słońca ... i delektować się tym wytwornym smakiem.








Składniki:
( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )

CIASTO:
* 200 g zimnego masła
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 jajko
* 1/2 szklanki cukru


Hummus - domowa pasta z ciecierzycy

września 15, 2014

Hummus - domowa pasta z ciecierzycy


Lubicie czy nienawidzicie ? Próbowaliście, czy to nadal przed Wami ?

Zróbcie, spróbujcie, przekonajcie się, że ... to jest PYSZNE !

Domowy hummus zajadać można na dobrym chlebku lub w towarzystwie chrupiących warzyw. Idealny na przyjęcie, szybki w przygotowaniu.












Składniki:

* 3 łyżki sezamu
* 1 łyżka oleju sezamowego lub innego 
* puszka ciecierzycy ( około 300 g )
* 2-3 ząbki czosnku
* około 100 ml oliwy z oliwek
* sól
* papryka w proszku


Pudding z chałki

września 13, 2014

Pudding z chałki


Jeśli się coś obiecuje publicznie, i to w dodatku na Europejskim Festiwalu Smaku ... to słowa dotrzymać trzeba.
Dlatego dziś, wreszcie dziś - mam dla Was obiecany przepis na pudding z chałki.
Pudding przygotowywałam podczas gotowania na Moście Kultury w ramach akcji "Latające Talerze" i Cisowianka. Gotujmy zdrowo - mniej soli".

Jeśli macie w domu czerstwą chałkę, inne słodkie bułki, czy nawet jasne pieczywo - śmiało - użyjcie ich do takiego puddingu.

A ja mam już plan na inną wersję smakową, ale o tym, w niedługiej przyszłości ;)






Składniki:

* 1 chałka ( może być czerstwa )
* 2 jajka
* 150 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
* 50 ml mleka
* 100 g masła
* 3 łyżki cukru brązowego
* łyżeczka cynamonu
* 1/2 szklanki rodzynek
* około 100 ml alkoholu do namoczenia rodzynek ( u mnie wino Moscatel, ale może być też rum lub brandy )

dodatkowo:
* owoce
* deserek waniliowy, np Alpro 

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie - moja relacja

września 12, 2014

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie - moja relacja

   Europejski Festiwal Smaku w Lublinie odbył się już po raz szósty. Czy organizując takie wydarzenie po raz kolejny, można jeszcze czymś zaskoczyć ? MOŻNA !

Festiwal rozpoczął się w czwartek 4 września i trwał do poniedziałku 7 września. Ja na Festiwalu spędziłam dwa dni weekendu, czyli sobotę i niedzielę.
Pogoda nas rozpieszczała, a ciepłe promienie słoneczne ogrzewały i to dość mocno :)


Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi

września 09, 2014

Leśna tarta z kurkami i orzechami włoskimi



Pierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :)

Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne.















Składniki:
( na blachę do tarty średnicy około 25 m )



1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
120 g masła
4 jajka
3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego
150 g kurek
1 cebula
70 g orzechów włoskich
150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette
100 g śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Placek z serem i jeżynami ( niby sernik )

września 05, 2014

Placek z serem i jeżynami ( niby sernik )


Mam coś dla leniwych wielbicieli serników. To ciasto, choć nie może stać na równi z sernikiem, z pewnością może go zastąpić w chwili naprawdę wielkiej ochoty na owo ciasto.
 
To taka szybsza i uproszczona wersja ciasta z serem.
 
Ja wyruszam jutro na Europejski Festiwal Smaku do Lublina, a ciasto zostawiam w domu, moim łasuchom.

Może Wy też zrobicie domownikom niespodziankę i upieczecie w weekend ?









Składniki:
( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )

* 250 masła/margaryny  
* 3/4 + 1/4 szklanki cukru  
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału  
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
* 3 jajka * cukier waniliowy  
* 250 g twarogu ( w kostce )
* 3 łyżki płatków jęczmiennych
* 300 g jeżyn


Torcikowy przegląd

września 04, 2014

Torcikowy przegląd

  Dziś nie będzie przepisu, będzie za to przegląd torcikowy. Pokażę Wam jakie torty wyszły spod mojej ręki w ostatnim czasie. Myślę ,że co jakiś czas, taki przegląd będzie pojawiał się na blogu - jeśli oczywiście chcecie :)

Tort z dla chłopca
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie

września 04, 2014

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie



   To już dzisiaj ! VI edycja Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.
W tym roku program imprez i wydarzeń towarzyszących jest bardzo bogaty. Będziecie mogli uczestniczyć w ciekawych warsztatach, wernisażach, pokazach kulinarnych. Posmakujecie lokalnych przysmaków z wielu zakątków kraju i Europy.
Zaspokoicie apetyty, ale także nakarmicie dusze !
Podczas Festiwalu zagrają dla Was kultowe zespoły, takie jak OMEGA, Sztywny Pal Azji, Kaya & Transoriental Orchestra.



Ja na Festiwalu pojawię się dopiero w sobotę. Postaram się na bieżąco informować Was o ciekawostkach na moim fan pagu.

A poniżej przedstawiam Wam program Festiwalu:

Kompot śliwkowo-korzenny

września 03, 2014

Kompot śliwkowo-korzenny

Oglądałam kiedyś film "Magia Zmysłów", w którym to Hidsuska prowadzi sklep z przyprawami. Nie jest to taki zwykły sklep, a właścicielka posiada wielki dar. Leczy dusze, rozgania problemy, zaprowadza harmonię... a wszystko to za pomocą odpowiednich przypraw i ich właściwości. Przyprawy bowiem, kryją w sobie moc i odrobinę magi ;)


A dla pragnących poznać magiczną moc przypraw mam dziś przepis na kompot.

Napój ten wspaniale rozgrzewa ciało oraz wyostrza zmysły. Wszak użyte do jego przygotowania przyprawy, to znane afrodyzjaki. 

Uwaga - uzależnia ! ;)

 




Składniki:

* 1 kg śliwek węgierek lub innych
* 1 litr wody
* 2 gwiazdki anyżu
* 5 ziaren kardamonu
* 1 laska cynamonu
* cukier brązowy( ilość wedle upodobań ) 

Zupa - krem z dyni

września 02, 2014

Zupa - krem z dyni


Zupa z dyni to już niemalże hitowa pozycja w jesiennym menu. Jeszcze kilka lat temu mało popularna, dziś pojawia się w prawie każdym domu.

Ma swoich zwolennik, jak i przeciwników - choć tych znam niewielu.

Wielką zaletą zupy z dyni jest to, iż łatwo zmieniać i urozmaicać jej smak, doprawiając w różny sposób. Czy to pikantna, czy to łagodna, bardziej kwaśna, bardziej słodka - wybór zależy od Was.










Składniki:

* 1 dynia hokkaido lub mniejszy butternut
* 3 średniej wielkości marchewki
* 1 cebula
* nieduży kawałek selera
* 700-800 ml wody
* 200 ml mleczka kokosowego
* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżeczka sosu chilli
* 1 łyżeczka przyprawy curry
* sok z 1/2 limonki
* sól
* oliwa z oliwek

* migdały w płatkach

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo