Koktajl mango-brzoskwinia

sierpnia 30, 2014

Koktajl mango-brzoskwinia



Na Pikniku Smakoszy wielkim powodzeniem cieszył się koktajl mango-brzoskwinia. Z racji, że nie dysponowałam wówczas przepisem w wersji papierowej i nie mogłam Was drodzy smakosze nim obdarować, dziś po przepis zapraszam na blog.

Ten koktajl zawładnął moim smakiem i sercem. Robiłam go już kilkakrotnie w ciągu tygodnia i zrobię jeszcze ! :)
Ja swój koktajl robię na bazie napoju ryżowego Alpro. Szukajcie go w dobrych sklepach. A jeśli nie znajdziecie, zastąpcie chudym mlekiem. Z pewnością też będzie smacznie, choć nieco inaczej smakowo.






Składniki:

* 1 dojrzałe mango
* 2 dojrzałe nieduże brzoskwinie
* 100 ml jogurtu naturalnego
* 300 ml napoju ryżowego Alpro
* 1 łyżeczka cukru ( nie koniecznie, jeśli owoce są mocno słodkie )

Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą

sierpnia 28, 2014

Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą


Jesień coraz bliżej ... i chyba z tego powodu naszła mnie chęć na cynamon ! Pogoda nie rozpieszcza, chłód przeszywa ciało, podczas wieczornych spacerów.
Coraz częściej przychodzi chęć na kubek gorącej herbaty lub kakao, do tego coś słodkiego, coś aromatycznego, coś pachnącego.
Czekolada i cynamon - duet idealny. Swym zapachem wprawia zmysły w stan euforii, radości i zadowolenia. 
Zjecie ?









 Składniki
( na 16-18 sztuk )

* około 2 szklanki mąki pszennej
* 10 g drożdży świeżych
* 1/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki letniego mleka
* 50 g masła + 2 łyżki do smarowania drożdżówek
* 2 jajka

* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 50 g gorzkiej czekolady

*  2 łyżki cukru pudru
* kilka kropel soku z cytryny


Piknik Smakoszy vol 2 - moja relacja

sierpnia 27, 2014

Piknik Smakoszy vol 2 - moja relacja

24 sierpnia lubelskie blogerki zawojowały Centrum Kultury w Lublinie. 
Początkowo Piknik Smakoszy miał odbyć się na Moście Kultury, na świeżym powietrzu - jak to przystało na piknik. Niestety ... plany popsuto nam odgórnie. Pogoda nie dopisała, deszcz i przejmujące zimno w sierpniu - kto by się spodziewał ?!

 Mimo wszystko wszystko zainteresowanie było. Goście się zjawili, pojedli, porozmawiali ... 


Puszysta kasza manna z malinami

sierpnia 26, 2014

Puszysta kasza manna z malinami


Kasza manna, lubicie ? Ja nie przepadam, za tradycyjnie gotowaną na mleku kaszą manną. Zjem, bo zjem, ale ...


A wiecie, że kasza manna może smakować lepiej, dużo lepiej ? Ja się dziś o tym przekonałam.
Przygotowałam cudowny deser z kaszy manny i malin. Porcja zniknęła w kilka chwil... takie było dobre !











Składniki:

* 1 szklanka mleka

* 2 łyżki kaszy manny
* 50 g białej czekolady
* 120 ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 1 szklanka malin
* 1 łyżeczka żelatyny
* wrzątek

Piknik Smakoczy vol.2

sierpnia 22, 2014

Piknik Smakoczy vol.2

   W najbliższą niedzielę, 24 sierpnia na Moście Kultury w Lublinie odbędzie się druga edycja Pikniku Smakoszy.
To istna frajda dla każdego łasucha i smakosza.



Podczas Pikniku daniami i wypiekami częstować będą lubelskie blogerki. Będzie to także  swoista okazja do poznania nas osobiście ;)

Startujemy o godzinie 14-staj. Także, po niedzielnym obiadku spacer na Most Kultury obowiązkowy.


Dołączajcie do wydarzenia na FB, zapraszajcie też swoich znajomych - więcej informacji tutaj.

A tak było podczas 1-szej edycji Pikniku Smakoszy - KLIK
Penne z kurczakiem i pesto

sierpnia 20, 2014

Penne z kurczakiem i pesto


Penne z kurczakiem i pesto to chyba jedno z najszybszych dań makaronowych. Pomijając makaron z serem :)


Sycące i aromatyczne danie, idealne dla całej rodziny.
Polecam na szybki obiad.














Składniki:

* 250 g makaronu penne ( u mnie Lubella )
* 1 filet z kurczaka ( cały )
* 2 łyżki pesto ( polecam szpinakowo-bazyliowo-migdałowe )
* 2 łyżki oliwy
* sól

Kanapkowy konkurs z margaryną Śniadaniowa

sierpnia 18, 2014

Kanapkowy konkurs z margaryną Śniadaniowa



Kilka dni temu, na blogu pojawił się przepis na kanapkę "włoską".
Dziś to ja Was poproszę o podzielenie się ze mną oraz z czytelnikami bloga - Waszymi ulubionymi składnikami  kanapki.



Wraz z marką Bielmar, która to jest producentem margaryn do smarowani pieczywa:

* Margaryna Śniadaniowa Klasyczna  
* Margaryna Śniadaniowa Premium 
* Margaryna Śniadaniowa z Masłem

zapraszam do konkursu.

Zadaniem Waszym, będzie napisanie w komentarzu pod postem konkursowym odpowiedzi na pytanie:
- jakie i w jakich okolicznościach ( śniadanie, piknik, lunch, podróż ) kanapki najchętniej jadasz ?

Ogórki chili ( pikle "krokodylki" )

sierpnia 16, 2014

Ogórki chili ( pikle "krokodylki" )



Kolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek.

Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek.












Składniki:

* 2,5 kg niedużych ogórków
* 4 łyżki soli
* 2 łyżeczki chili w proszku
* 1,5 główki czosnku

na zalewę:
* 1,5 szklanki octu 10%
* 0,5 kg cukru
* 4 łyżki oleju


Dżem śliwkowo-kakaowy ( nutella śliwkowa )

sierpnia 16, 2014

Dżem śliwkowo-kakaowy ( nutella śliwkowa )


Mój ulubiony dżem. Połączenie śliwki i kakao to połączenie idealne. 
Mogła bym jeść i jeść... ale tak chyba nie wolno ?! Dlatego, gdy kończę słoiczek nie otwieram drugiego, bo po drugim przyszłą by kolej na trzeci ... A trzy słoiczki dżemu w ciągu jednego dnia to DUŻO !

Polecam każdemu zrobić choć jedną porcję. I warto, naprawdę warto stać te 3 godziny i mieszać. I podjadać ;)











Składniki:

* 1,5 kg śliwek bez pestek
* 0,70 kg cukru
* 60 g kakao ( najlepsze DecoMorreno )
* laska wanilii ( lub cukier waniliowy )

Kanapka "włoska"  ( z mozzarellą, pomidorem, oliwkami i bazylią )

sierpnia 14, 2014

Kanapka "włoska" ( z mozzarellą, pomidorem, oliwkami i bazylią )


Kanapek nie jadam zbyt często, ale jak już zjem - to porządnie ;)
A co wybieram zazwyczaj do smarowania pieczywa ? Zazwyczaj masło, lecz bywa i tak, że używam margaryny do smarowania lub masła roślinnego. I nie będę dyskutowała o aspektach zdrowotnych, gdyż każdemu szkodzi co innego - prawda ?
Swoją bagietkę posmarowałam margaryną Śniadaniową PREMIUM z masłem. Zawartość masła stanowi 7,32%, nie dużo i dużo. W żadnej innej margarynie z masłem tyle nie widziałam. Margaryna smakuje jak to margaryna, jednak i zapach masła da się wyczuć. Smaruję cienko, nie zjadam margaryn łyżeczkami i uważam, że od czasu do czasu i margaryna nie zaszkodzi ;)





Składniki:
( na 1 kanapkę )

* 1 półbagietka
* 1/2 kulki mozzarelli dużej ( opakowanie 250 g )
* 1/2 pomidora
* 4-5 oliwek czarnych
* margaryna Śniadaniowa PREMIUM z masłem

na emulsję ( sos ) bazyliową:
* garść liści bazylii
* 1 łyżeczka miodu ( płaska )
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka octu jabłkowego
* sól

Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki !

sierpnia 13, 2014

Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki !

Stek, krwisty stek, mało wysmażony, rare - wszystkie te słowa napawały mnie lękiem, aż do pamiętnego dnia 8 sierpnia.


8 sierpnia wraz z grupą lubelskich blogerek: Edytą, Kariną, Marleną, Gosią, Elizą i Renatą - na zaproszenie właściciela lokalu, udałyśmy się na spotkanie w KUŹNI.



 





















Risotto z kurkami

sierpnia 12, 2014

Risotto z kurkami



Jak ja dawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM !

Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina. Odpowiedź jest taka - mój mąż nie lubi... a i przyznać muszę, że wcale jego brak nie jest mocno odczuwalny.
Jeśli lubicie, polecam przed dodanie bulionu, podlać ryż 150ml białego wytrawnego wina.












Składniki:

* 1 szklanka ryżu arborio
* 1-2 szalotki
* 150 g kurek świeżych
* 600-700 ml bulionu drobiowego
* 30 g twardego sera, no parmezanu
* 1 łyżka masła
* oliwa z oliwek
* sól
* pieprz

Torcik orzechowo-jabłkowy

sierpnia 08, 2014

Torcik orzechowo-jabłkowy



Co tu dużo pisać ... torcik był pyszny !
Winny od musu jabłkowego, słodki od bez i czekolady, aromatyczny dzięki orzechom.
A i prezentował się nie najgorzej ;)

To jeden z tych, do których będę często powracać.














Składniki:
( na tortownicę średnicy  20 cm )

* 3 jajka
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
* 2 łyżki ( czubate ) mąki pszennej
* 1 kg jabłek - u mnie papierówki
* 1 galaretka cytrynowa
* 120 g czekolady ( 70 g gorzkiej + 50 g mlecznej )
* 250 ml śmietanki 30%
* 70 g małych bez

Owsianka kokosowa z malinami

sierpnia 08, 2014

Owsianka kokosowa z malinami


Lubelski kociołek startuje po raz ósmy. Tak, to już kolejny raz jak lubelskie blogerki razem gotują. Czy to nie fajne ?
Tym razem na tapecie maliny. Wiem, powinnam się bardziej postarać, tym bardziej, że to owoc uprawiany lokalnie w mojej okolicy. Malina Kraśnicka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych w 2011 roku. 
Niestety, zawsze jak kociołek startuje, u mnie jakieś życiowe zawirowania i masa do zrobienia.
Obiecują jednak, że malinowych przepisów będzie więcej !









Składniki:

* 1 szklanka napoju kokosowego Alpro ( lub zamiennie chudego mleka + 2 łyżki mleka kokosowego )
* 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
* 1 łyżeczka miodu
* 2 łyżki wiórek kokosowych
* maliny

Koktajl ananasowo-kokosowy

sierpnia 07, 2014

Koktajl ananasowo-kokosowy



Gdy brak pomysłu ( i czasu ) na drugie śniadanie czy podwieczorek - ZRÓB KOKTAJL !
Ja robię bardzo często, bardzo różne. Wykorzystując owoce sezonowe lub, kiedy mam zachciewajkę - tropikalne :) Wszak, trzeba umilać sobie życie - prawda ?

Do koktajlu ananasowego użyłam napoju kokosowego Alpro. To jedna z nowości, jakie wprowadziła firma. I powiem Wam, że do koktajli napój ten jest wspaniały. Dzięki niemu codzienne koktajle zyskują nowy smak.
Poza ananasem miksowałam też maliny - było pysznie !









 
Składniki:

* 1/2 dojrzałego świeżego ananasa
* 1 szklanka napoju kokosowego Alpro

Sałatka z selerem naciowym i ananasem ( na słodko )

sierpnia 07, 2014

Sałatka z selerem naciowym i ananasem ( na słodko )



Z racji, że na jakiś czas pożegnałam się ze słodkościami... a raczej ograniczyłam ich spożycie - mój organizm bardzo, ale to bardzo łaknie czegoś słodkiego.

Z potrzeby chwili  powstała zdrowa sałatka, która w zupełności zaspokoiła moje łaknienie. Może nie jest to typowa sałatka na słodko, ale uwierzcie mi - jest pyszna !
Będzie często gościć na moim stole - to pewne.











Składniki:

* 1/2 ananasa świeżego
* 3-4 łodygi selera naciowego
* 70 g orzechów włoskich
* 1 łyżka rodzynek "jumbo" ( zamiennie może być żurawina )
* garść liści bazylii
* 1 łyżeczka miodu ( u mnie spadziowy )
* 1 łyżka oleju pistacjowego ( zamiennie: sezamowy, arachidowy )


Drożdżowe rogaliki z masą krówkową

sierpnia 06, 2014

Drożdżowe rogaliki z masą krówkową



Co tu dużo pisać, trzeba spróbować !
Rogaliki są mięciutkie. W ich wnętrzu kryje się słodka masa krówkową. 
Moje dzieci za nimi przepadają, przyznam, że i ja nie mogę się im oprzeć i zawsze sięgam minimum po dwa.
Wiem, jestem łasuchem.... ale cóż poradzić - taka się urodziłam ! ;)












Składniki
( na 16 sztuk )

* około 2 szklanki mąki pszennej
* 10 g drożdży świeżych
* 1/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki letniego mleka
* 50 g masła
* 2 jajka

* 1/2 puszki masy krówkowej
* cukier puder - do posypania


Sałatka szwedzka z kurkumą

sierpnia 05, 2014

Sałatka szwedzka z kurkumą



Ogórkowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym, którzy lubią mocne, wyraziste smaki, polecam sałatkę szwedzką. Wyśmienita do mięs !
Sałatka jest dość ostra, dlatego tym, którzy nie lubią piekącego posmaku octu polecam zmniejszyć proporcje.
Przepis pochodzi z bloga Joanny, ja od siebie dodałam kurkumę. Chciałam, żeby ogórki miały wyrazisty kolor :)











Składniki:

* 2,5 kg ogórków
* 9 szklanek wody ( szklanka 250 ml )
* 1/2 szklanki soli

Zalewa:
* 3 szklanki wody
* 2,5 szklanki cukru
* 2 szklanki octu  10% ( lub 1,5 jeśli wolicie mniej ostre ogórki )
* 1 łyżka kurkumy ( u mnie KAMIS )

do słoika:
* ziele angielskie
* pieprz ziarnisty
* gorczyca
* surowa marchew

Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie )

sierpnia 05, 2014

Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie )



Nie samymi kiszonymi i konserwowymi ogórkami człowiek żyje ! U mnie w domu wszelkie inne formy przetworów ogórkowych są spożywane z wielką chęcią. 
Pikle to wyrób o wielu zastosowaniach. Dobre do kanapki, dobre jako samodzielna przekąska, np na imprezkę ;)
Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki przerośnięte, a nawet pożółkłe. Choć ja osobiście robiłam na razie z zielonych, młodych, nie za dużych ogórków.
Przepis ten dostałam od Agnieszki z Talerza Pokus.






Składniki:

* 4 kg ogórków
* 5 szklanek wody
* 1 szklanka octu 10%
* 1 szklanka cukru
* 4 łyżki miodu  ( dowolnie: lipowy, wielkokwiatowy, spadziowy )
* 4 łyżki musztardy ( sarepska lub rosyjska )
* 2 łyżki soli
* gorczyca

Chleb bezglutenowy

sierpnia 04, 2014

Chleb bezglutenowy


Czy łatwo upiec chleb bezglutenowy i czy jest on smaczny. Odpowiadam: TAK !
Choć szybko czerstwieje. Ale taki urok bezglutenowych wypieków.

Chleb taki piekłam już jakiś czas temu, gdy jeszcze moje dziecię było na diecie.
Na razie nie dietujemy, bo jednak to nie gluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu !











Składniki
( na keksówkę długości około 25 cm )

* 1 szklanka mąki gryczanej
* 1 szklanka mąki jaglanej ( zmielonej w młynku kaszy jaglanej )
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 20 g drożdży
* 1płaska łyżeczka cukru
* 1/3 łyżeczki soli
* około 1 szklanki letniej wody
* 2 łyżki nasion słonecznika

Ogórki konserwowe ( korniszony )

sierpnia 02, 2014

Ogórki konserwowe ( korniszony )



Ile gospodyń, tyle przepisów na ogórki konserwowe. No ... może troszkę przesadziłam, ale każdy ma "swój" sposób na korniszony.

U mnie od lat ten sam przepis.
Dziś dzielę się nim z Wami. Tak więc, róbcie zapasy. A zimną wykorzystujcie konserwowe ogórki do sałatek, kanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :)












 Zalewa do ogórków:
( na około 2-2,5kg ogórków )

* 9 szklanek wody
* 1 szklanka octu 10%
* 3 łyżki soli
* 5 łyżek cukru

Do słoika:
* natka pietruszki - gałązka
* ziele angielski - 2-3 ziarna
* liść laurowy
* kilka plastrów marchewki
* koper

Do słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki.
Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą napełniać słoje z ogórkami.
Pasteryzować 7 minut.



Marmolada jabłkowa z różą

sierpnia 01, 2014

Marmolada jabłkowa z różą


Marmolada w spiżarni być musi. Niezastąpiona do przekładania ciasteczek czy nadziewania pączków.
Warto poświęcić trochę czasu i przygotować ją samemu.

Marmoladę możecie robić z jabłek z dodatkiem innych owoców ( np porzeczki, agrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową.
Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa.
Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja.








Składniki:

* 2 kg przecieru z jabłek
* 1 kg cukru
* płatki róży  ( ja użyłam płatków jakie zostały mi z przygotowywania syropu )


Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo