Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem )

kwietnia 30, 2014

Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem )

    Domowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem. 
Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi spacer czy rowerową przejażdżkę.





Składniki:

3,5 szkl mąki pszennej
20 g drożdży
3 łyżki cukru
około 1 szklanki letniego mleka
100 g masła
1 całe jajko
1 żółtko

dowolny gęsty dżem - ja pomieszałam powidła z marmoladą jeżynową.
dodatkowo - jajko do posmarowania drożdżówek


Konkurs żywieniowy Nestle dla studentów i absolwentów kierunków dietetycznych

kwietnia 30, 2014

Konkurs żywieniowy Nestle dla studentów i absolwentów kierunków dietetycznych

  Mam dla Was informację o bardzo ciekawym konkursie. Konkurs dedykowany jest studentom i absolwentom kierunków dietetycznych, interesujących się zdrowym stylem życia.
Szczerze zachęcam do udziału w konkursie.
Kilka istotnych informacji znajdziecie na plakacie i w tekście poniżej
Zachęcam też do odwiedzenia fan paga organizatora Nestle Polska 





Konkurs "Natalia Honorota Witalna" dla studentów i absolwentów kierunków dietetycznych


Ogólnopolski konkurs żywieniowy Nestlé dla studentów i absolwentów zainteresowanych zdrowym stylem życia jest realizowany w ramach strategii Nestlé Nutrition, Health&Wellness(NHW) popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie.


Celem projektu jest wsparcie młodych pasjonatów racjonalnego żywienia w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. Zadaniem konkursowym jest zaprojektowanie akcji edukacyjnej promującej zdrowe odżywianie w otoczeniu społecznym uczestników. Za pośrednictwem portalu Facebook pomaga im w tym Natalia Honorata Witalna - wirtualna postać, bohaterka I i II edycji projektu.

Celem konkursu jest również wsparcie uczelni w realizacji ich projektów dydaktycznych. Ta, której studenci uzyskają łącznie najwięcej punktów z ocen prac konkursowych, otrzyma grant naukowy o wartości 15 tys. zł.

WYNIKI konkursu z DecoMorreno

kwietnia 29, 2014

WYNIKI konkursu z DecoMorreno






Moi drodzy, konkurs dobiegł końca i nastąpił ten moment, kiedy to musiałam zasiąść do komputera i wybrać zwycięzców. Niestety tylko dwóch.
Czytałam każdy dodawany post na bieżąco, potem kilka razy czytałam zbiór Waszych wypowiedzi. W większości z nich dominował wątek powrotu do lat dziecięcej beztroski - ach ... i mi z tym DecoMorreno się kojarzy najbardziej - z dzieciństwem !

Wybrać dwie osoby nie było łatwo, najchętniej obdarowała bym wszystkich - jednak nie mogłam.

Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne )

kwietnia 29, 2014

Zapiekanka z bakłażana ( niby lasagne )

    Znowu obiad bez mięsa ! Ale mi to w ogóle nie przeszkadza :D
Tym razem zapiekanka z bakłażanów. Efekt końcowy przypomina nieco lazanię, lazanię bez makaronu i mięsa. Wegetarianie - to chyba coś dla Was.



Składniki:


2 bakłażany
1/3 szklanki mąki ( użyłam 3 ziarna Lubella )
400 g pomidorów bez skóry z puszki
2 średnie cebule
sól, pieprz
oregano
120 g sera ricotta
2 jajka
100-120 g sera dojrzewającego ( u mnie Stary Olęder) lub parmezanu

olej rzepakowy do smażenia






Wykonanie:

Bakłażana pokroić w plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster bakłażana obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz kłaść bakłażany i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone, osączyć na papierowym ręczniku. Odstawić do ostygnięcia.

W tym czasie pokroić cebulę, w nie za drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na odrobinie oleju, do miękkości. Do cebulki dodać pomidory - smażyć, aż sos zgęstnieje ( około 8 minut ), mieszając.

Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni )

kwietnia 29, 2014

Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni )

    Calzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym.
Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło.
Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków.



Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
letnia woda
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
5 łyżek oliwy z oliwek



Farsz:
2 średniej wielkości cukinie
150g gorgonzoli
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
pieprz zielony lub kolorowy




Wykonanie:

W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru.
Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto.
Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki.
Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Cukinię umyć, pokroić na cienkie plastry, najlepiej przy użyciu mandoliny.
Czosnek pokroić drobno.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić czosnek - lekko zrumienić, uważając, żeby się nie przypalił.
Następnie dodać pokrojoną cukinię, przemieszać  i dusić aż cukinia zmięknie.
Na koniec dodać pokruszoną gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz wystudzić.

Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami

kwietnia 28, 2014

Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami

    Sernik - moja miłość ! Żadna dieta nie sprawi, że odpuszczę sobie kawałek sernika ! 
Tym razem zrobiłam sernik cytrynowo-pomarańczowy na kakaowym spodzie.
Do serniczka idealnie pasują macerowane truskawki - sezon już niedługo, więc trzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D



Spód:
180 g krakersów
150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych )   
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
1 i 1/2 szkl. cukru
100 g masła
otarta skórka z pomarańczy
otarta skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
5 jaj
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej





 Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.
Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo.
Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem.

Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy wysokości 3/4. Wstawić do lodówki.

Krem z białych warzyw

kwietnia 25, 2014

Krem z białych warzyw

  Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Lubicie ? Ja pokochałam od pierwszego kęsa, zarówno te zielone, jak i białe.
Dziś w użyciu szparagi białe. A powstał z nich przepyszny krem. 




Składniki:

1 pęczek białych szparagów
1 średniej wielkości pietruszka
1/3 selera
2 większe ziemniaki
1 cebula
1 l bulionu drobiowego
sól, pieprz

4 kromki bułki
2 łyżki oliwy z oliwek









Wykonanie:

Szparagi obrać obierakiem do warzyw, zaczynając poniżej główki szparaga. Obrane przekroić na cztery.
Ziemniaki, selera oraz pietruszkę - obrać i pokroić w kostkę.

Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną.

KONKURS Z MAKARONAMI LUBELLA

kwietnia 25, 2014

KONKURS Z MAKARONAMI LUBELLA

 Dzięki uprzejmości marki Lubella, mam dla Was, moi drodzy czytelnicy - konkurs.
Tematem przewodnim konkursu będzie: wiosna i makaron. Czekam zatem na pyszne, lekkie dania, czy to sałatki, czy dania obiadowe lub inne przekąski przygotowane na bazie makaronów Lubella.
Jako, że Lubella ma bardzo bogaty asortyment makaronów, na pewno przygotujecie wiele wspaniałości.
Z asortymentem makaronów możecie zapoznać się klikając tutaj


Nagrodami w konkursie są wielkie paki produktów Lubella, widoczne na zdjęciu powyżej.
Zachęcam do uczestnictwa !


REGULAMIN KONKURSU:

Risotto z boczniakami

kwietnia 23, 2014

Risotto z boczniakami

  Delikatne kremowe, pyszne ! 
Tym razem robiłam risotto bez białego wina i muszę powiedzieć, że podbiło ono moje serce. Ba, nie tylko moje - mąż i córa zajadali i prosili o więcej !




Składniki:

1 szkl. ryżu arborio
około 1 litra bulionu drobiowego
200 g boczniaków
1 cebula
120 g sera gouda
1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
sól, pieprz









Wykonanie:

Cebulę  pokroić  w drobną kostkę, grzyby pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać oliwę, na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę - usmażyć na rumiano. Zdjąć cebulę z patelni, pozostawiając oliwę. 

Na tej samem patelni podsmażyć boczniaki. Grzyby smażyć około 5-7 minut. Usmażone zdjąć z patelni.

Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą )

kwietnia 17, 2014

Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą )

   Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić !


Składniki:
 1,5 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży świeżych
0,5 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
2 jaja
70 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Poncz:
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
otarta skórka i sok z połowy cytryny
50-70 ml rumu - najlepiej ciemnego

Lukier:
1/2 szkl. cukru pudru, 3 łyżki wody, łyżka  soku z cytryny



Wykonanie:

Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże pokruszyć, rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodając pół łyżeczki cukru i około 1/3 szklanki mąki. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Oddzielić żółtka jaj od białek. Pianę z białek ubić na sztywno.

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć dodając stopniowo po 3 łyżki cukru i żółtko. Następnie dodać zaczyn z drożdży, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, ciepłe mleko i wyrabiać ciasto dosypując mąkę. 
Do wyrobionego ciasta dodać pianę z białek - delikatnie połączyć. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i musi zawierać dużo pęcherzyków powietrza.

Babka marmurkowa oblana czekoladą

kwietnia 17, 2014

Babka marmurkowa oblana czekoladą

  Na wielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)
Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !
Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak !


Składniki:

12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
250 g masła ( lub po 125 g masła i margaryny )
2 szklanki cukru
250 ml mleka
4 łyżki kakao, u mnie DecoMorreno

do polania:
100 g kuwetury lub gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju





Wykonanie:

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. 
Oddzielić żółtka od białek.

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć, dodając po 2-3 łyżki cukru i po jednym żółtku. Ucierać, aż cukier się prawie zupełnie się rozpuści.
Z białek ubić sztywną pianę.

Mazurek z dżemem

kwietnia 16, 2014

Mazurek z dżemem

  Najprostszy mazurek to chyba ten z dżemem ;) Ale można sobie skomplikować, dekoracją !

Zapraszam po przepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach. 



Składniki:

1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )
80 g zimnego masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany kwaśnej

ponadto:
gęsty dżem, u mnie winogronowy

do dekoracji:
płatki migdałów
lukier
inne dodatki






Wykonanie:


WERSJA 1



Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5cm, nadając ciastu prostokątny kształt. Brzegi dociąć nożykiem.
Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Podpiec ciasto w 200 stopniach C przez 5-7 minut.

Mazurek "jajo" z kajmakiem

kwietnia 16, 2014

Mazurek "jajo" z kajmakiem

   Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.

Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;)


Składniki:

1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )
80 dag zimnego masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany kwaśnej

Do dekoracji:
1/3 puszki kajmaku gotowego
mielone orzechy
gotowe dekoracje, np motylki czekoladowe
kolorowe pisaki lub lukier
inne - wedle uznania 






Wykonanie:

Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Odłożyć trochę ( na rant ) schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5-2cm, nadając ciastu owalny kształt.
Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
 Z reszty ciasta uformować 2 długie wałeczki. Wałeczki skręcić ze sobą, po czym przykleić wokół "jaja". Nie trzeba dociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu.
Można ułożyć na cieście bazie z ciasta.

Mazurek orzechowy

kwietnia 16, 2014

Mazurek orzechowy

   Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. 
Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.
W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.
Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami.


Składniki:

1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )
80 dag zimnego masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany kwaśnej

Masa orzechowa:
2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów )
1/4 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

białko do posmarowania ciasta





Wykonanie:

Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Odłożyć 1/3 schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować na grubość około 1,5-2cm. Przyciąć do kształtu prostokąta lub kwadratu.
Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut.

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

kwietnia 15, 2014

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

    Ciekawa jestem, kiedy Was zapyta - czy ja jadam mięso ?! Pomiędzy wypiekami znajdziecie wiele przepisów na dania bezmięsne, zazwyczaj mączne. I tu moja odpowiedź - jadam mięso, ale nie pałam do niego zbytnią miłością. Lubię - owszem, od czasu do czasu. Niemniej jednak, "kluchy" pod wszelaką postacią lubię bardziej :D
Dziś proponuję ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta !




 CIASTO:
2 szklanki mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
woda


FARSZ:
szpinak ( u mnie 450g szpinaku w brykiecie )
2-3 ząbki czosnku
250 g sera ricotta
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka octu winnego 

ponadto: 1 rozmącone jajko



Wykonanie:

Na samym początku należy rozmrozić szpinak. Najlepiej wysypać go na sito i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.

Przygotować ciasto pierogowe.
W misce lub na stolnicy ( ewentualnie w robocie jeśli posiadacie ) z mąki, jaj, oliwy, soli i wody zagnieść gęste, sprężyste ciasto. Wodę dolewajcie stopniowo.
Ciasto schować pod miskę i odstawić na 30 minut.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

kwietnia 14, 2014

Sałatka ryżowa z tuńczykiem



Składniki:

1 woreczek ryżu brązowego, np KUPIEC
1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
1/3 puszki kukurydzy
1/2 cebuli
sól, pieprz
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu











Wykonanie:

Ryż brązowy ugotować w lekko osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.
Odsączyć, wysypać z torebki i odstawić do ostygnięcia.

Tuńczyka osączyć na sicie. Większe kawałki podrobić.

Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi

kwietnia 12, 2014

Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi

  Dziś DZIEŃ CZEKOLADY !!! 

Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu.
Dziś czekolada to nie tylko desery, ciasta, cukierki, ale także kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny !

Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych. Rodzinka zachwycona - szczególnie siostra i mama. No tak, kobiety i czekolada lubią się wzajemnie :D



Składniki ( na około 20 sztuk )
150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam 100 g czekolady Lindt 70% i 50 g czekolady 47% kakao )
250 g serka mascarpone
1 szklanka mielonych orzechów laskowych
1 łyżka powideł śliwkowych ( nie koniecznie )


Do polania:
200 g czekolady ( u mnie 100 g mlecznej, 100 g gorzkiej max 50% kakao )
2 łyżki oleju, np arachidowy, ale może być rzepakowy

do posypania:
cukier trzcinowy





Wykonanie:


Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić.

Serek lekko utrzeć mikserem, ażeby rozluźnić jego konsystencję. 
Do ubitego serka wlać przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników.
Dodać powidła oraz orzechy laskowe - wymieszać dokładnie.

Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 40 minut. Masa musi nieco stwardnieć, żeby dobrze formowało się trufle.

KONKURS z DecoMorreno

kwietnia 11, 2014

KONKURS z DecoMorreno

   Moi drodzy chciałam Was zaprosić do konkursu. Zadanie konkursowe nie będzie trudne.
Tematem przewodnim konkursu jest kakao DecoMorreno.

Dla mnie to najlepsze kakao dostępne na rynku i niezbędny składnik wielu wypieków. Dlatego zawsze, ale to zawsze musi stać w kuchennej szafce.
 I jeszcze jedno ... DecoMorreno to wspomnienie dzieciństwa. Pamiętacie kogel mogel z kakaem ? Jedliście ? Albo ciepłe kakao pite w zimowe dni ? Czy murzynka pieczonego przez mamę na niedzielę :) 



Jak wspomniałam powyżej, kakao DecoMorreno to dla mnie mnóstwo słodkich wspomnień z dzieciństwa.
Dlatego postanowiłam, że zadanie konkursowe polegać będzie na napisaniu przez Was - za co cenicie, kochacie kakao DecoMorreno ?

Nagrody są dwie równorzędne, zaprezentowane na zdjęciu powyżej:
* forma z kominem do wypieku babki
* 2 opakowania kakao DecoMorreno, każde o wadze 80g

Sznycle z kalarepy i selera

kwietnia 09, 2014

Sznycle z kalarepy i selera

   Propozycja dla tych warzywo-żernych, aczkolwiek i nosem kręcącym, na słowo "warzywo" także polecam !
Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować.





Składniki:

1 kalapepa
1 seler
2 jajka
1/3 szkl. mąki
3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne )
sól
pieprz kolorowy, np KAMIS

olej rzepakowy do smażenia








Wykonanie:

Warzywa obrać ze skóry, pokroić na plastry grubości około 1,5 centymetra.

W garnku zagotować wodę, posolić.
Plastry selera i kalarepy obgotować przez 3-4 minuty. Nie rozgotować !

Obgotowane warzywa ostudzić, przyprawić pieprzem kolorowym, ewentualnie dosolić.

Koktaj "Pina Colada" ( bezalkoholowy )

kwietnia 09, 2014

Koktaj "Pina Colada" ( bezalkoholowy )

   Tęskno mi za latem, za długimi, słonecznymi, gorącymi dniami. Wiem, wiem - już niedługo !
Żeby poprawić humor przygotowałam słoneczny koktajl ananasowy. Wystarczą dwa składniki, kilka obrotów blendera i gotowe !






Składniki:

1/2 ananasa
200 ml mleczka kokosowego














Wykonanie:

Ananasa obrać ze skóry, wyciąć zdrewniały środek i pokroić na mniejsze cząstki.

Do kielicha blendera wrzucić cząstki ananasa - zmiksować.

Mleczko kokosowe dodać do ananasa - raz jeszcze zmiksować.

"Zasmakuj w tradycji" - odkrywamy smaku województwa lubelskiego

kwietnia 08, 2014

"Zasmakuj w tradycji" - odkrywamy smaku województwa lubelskiego




„Zasmakuj w tradycji” to projekt tworzony przez LGD „Kraina wokół Lublina”, LGD „Ziemia Biłgorajska”, LGD Ziemi Kraśnickiej.
Celem projektu jest poznanie kultury, tradycji oraz regionalnych potraw terenów skupionych wokół obszarów LGD.

Przygotowało: Stowarzyszenie Przyjaciół Wilkołaza


„Cudze chwalicie, swego nie znacie …” mówi znane przysłowie. I jak wiele w nim prawdy, jeśli chodzi o naszą rodowitą, polską kuchnię oraz tradycje.
Rozsmakowaliśmy się w kuchniach włoskich, francuskich, greckich, japońskich. Na naszych stołach coraz częściej goszczą takie potrawy jak sushi, gyros, pizza. A nasze pierogi, bigos, czy kulebiaki to gorsze ? Nie zapominajmy skąd pochodzimy, nie zapominajmy o polskiej kuchni, która to bogata jest w zwykłe oraz wykwintne potrawy. Chwalmy i szczyćmy się tym co polskie i kultywujmy tradycje naszych przodków.
Muffinkowe torciki z kremem krówkowym

kwietnia 07, 2014

Muffinkowe torciki z kremem krówkowym

    Na fan pagu Delektujemy.pl ogłoszono konkurs " Babeczki na 1001 sposobów". 
Wbrew wielu negatywnym opiniom, że blogerowi nie przystoi brać udziału w takim konkursie - ja się skusiłam.
A tym, którzy z pewnością potępią moje zachowanie mam do przekazania, że ja lubię piec, wymyślać i bawić się w kuchni.
Po drugie: możecie zrobi składkę i podarować mi bon do DUKA.

Jak podać klasyczne muffiny czekoladowe, by nie były banalne ? 
Postanowiłam zrobić mini torciki muffinkowe. Bazą do ich stworzenia jest gotowy produkt Delekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym.


Składniki:
1 opakowanie Delekta  "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym
2 jajka
100 ml mleka
100 ml oleju

 Krem:
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej
1 łyżka żelatyny
woda do namoczenia żelatyny

ponadto:
biały lukier plastyczny
fiołki w cukrze, wg przepisu tutaj
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kajmaku



Wykonanie:

Zawartość torebki "Babeczki na 1001 sposobów" wsypać do miski. 
Dodać jaja, mleko i olej - dokładnie wymieszać łyżką, tak by masa była gładka a składniki się połączyły.

Przygotować formę do babeczek - natłuścić ją.
Przygotować małą blachę - wyłożyć papierem do pieczenia.

Fiołki w cukrze

kwietnia 07, 2014

Fiołki w cukrze

   Zjeść kwiatka ? Owszem  - zjeść !
Fiołki wonne, jedne z jadalnych kwiatów, mogą stać się wspaniałą dekoracją waszych wypieków. Wystarczy jedynie garść kwiatów, białko jaja i cukier kryształ oraz sporo cierpliwości i wolnego czasu.
Jeśli akurat jesteście w nastroju do przemyśleń lub najzwyczajniej w świecie - nudzi się Wam, to jest to dobry moment by przystąpić do działania.
Zbierając kwiaty, zrywajcie je tylko w miejscach dozwolonych ( wszelkie parki raczej odpadają ), a także z dala od ulic.





Nie podaję ścisłych proporcji, gdyż nie ma takiej potrzeby. Wszystko zależy od ilości kwiatów, a te nie dla każdego są do zdobycia w ilości "wiadereczka" ;)

Do przygotowania fiołków w cukrze potrzebne są :

- fiołki - same kwiaty, bez łodyżek
- białko jaja kurzego ( na początek 1, w razie potrzeby weźmiecie kolejne )
- cukier kryształ
- sok z cytryny - 1 łyżeczka / 1 białko

Chrupiące warzywa w papierze ryżowym

kwietnia 03, 2014

Chrupiące warzywa w papierze ryżowym

  Dziś propozycja dla tych, co szukają dań lekki i zdrowych. Chrupiące warzywa, zawinięte w papier ryżowy to przekąska szybka i smaczna. Możecie takie ruloniki zabrać ze sobą do pracy, na weekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.



Składniki ( na 5 szt. )

100 g fasoli mamuciej
1/2 papryki czerwonej
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
sól
1/4 łyżeczki papryki ostrej ( u mnie KAMIS ) 
olej arachidowy lub inny do smażenia

5 krążków papieru ryżowego

SOS:
1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu )
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego ciemnego




Wykonanie:

Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry.

Warzywa pokroić w cienkie paski długości około 5 cm.

Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany wrzucić pokrojoną marchew, smażyć mieszając przez 2 minuty. Dodać paprykę i selera naciowego - smażyć 1 minutę. Na koniec dodać pokrojoną w  paski fasolę - smażyć jeszcze chwilę. 

Sernik kokosowy

kwietnia 01, 2014

Sernik kokosowy

    Czy znajdzie się choć jedna osoba, która nie lubi sernika ? Ja sobie nie wyobrażam, że to jest w ogóle możliwe :)
Sernik to jedno z tych ciast, dla których potrafię zgrzeszyć ... i nikt, ani nic mnie nie powstrzyma przed zjedzeniem choćby kawałeczka !

Sernik ma też to do siebie, że nie musi być jednorodny i monotonny. Minęły już te czasy, kiedy jeśli sernik to z rodzynkami lub brzoskwiniami. 

Ja dziś proponuję sernik kokosowy - pyszny !


Spód:
250 g kruchych ciastek ( herbatników )
  80 g wiórek kokosowych
100 g masła

Masa serowa:
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
1 i 1/3 szkl. cukru
150 ml mleczka kokosowego
1 laska wanilii
5 jaj
4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
30 g masła



Wykonanie:

Ciastka pokruszyć w blenderze.
Do okruszków ciastek dodać wiórki kokosowe - wymieszać.
Masło rozpuścić w rondelku - wlać do okruszków z wiórkami - dokładnie połączyć.

Dno tortownicy średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć masę - ugnieść dokładnie palcami lub łyżką.

Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10 minut.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo