Omlet z porem i pieczarkami

marca 31, 2014

Omlet z porem i pieczarkami

  Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bez niego ani rusz !
Zjadacie ? Czy w biegu wychodzicie z domu, zapominając o śniadaniu?
Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane, nie jedzmy w biegu słodkiej bułki, popijając kawą.
Ja dziś proponuję omlet z warzywami. Najlepiej zjeść go z kromką pełnoziarnistego, razowego pieczywa i popić szklanką soku 100% ( wycisnąć samemu lub korzystać z tych dobrych, sklepowych, np. Tymbark ).



Składniki:

3-4 łyżki pokrojonego  pora
3 średniej wielkości pieczarki
3 jajka

sól morska

olej rzepakowy do smażenia

dodatkowo:
pieczywo razowe pełnoziarniste
sok 100% Tymbark  grejpfrut








Wykonanie:

Pora pokroić w pół plastry. Pieczarki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pora, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki - smażyć aż por zmięknie. Na koniec warzywa posolić.

Muffinki z musem jabłkowym i borówkami

marca 28, 2014

Muffinki z musem jabłkowym i borówkami

   Muffinki - u nas goszczą bardzo często. A dlaczego ? A no dlatego, ze robi się je ekspresowo. 
Dodatkowym plusem jest też to, że możemy dodać do nich swoje ulubione owoce, bakalie, czekoladę itd... itd ... 

Dziś muffiny z musem jabłkowym i borówkami. Wilgotne i nie za słodkie.



Składniki ( na 12 sztuk ):

1 szk. mąki pszennej
1 szkl. mąki pełnoziarnistej, np Lubella
3/4 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szkl. oleju rzepakowego
2 jajka
3 jabłka ( lub 3/4 szkl. gotowego musu jabłkowego 
130 g jogurtu naturalnego

125 g borówek







Wykonanie:

Jabłka obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry.
Do rondelka wlać 2 łyżki wody, wsypać jabłka - dusić pod przykryciem, aż się rozpadną.
Zdjąć pokrywę i smażyć jabłka, aż nadmiar płynu odparuje. Odmierzyć 3/4 szkl musu - bez ugniatania !

Tort marchewkowy z orzechowym kremem

marca 25, 2014

Tort marchewkowy z orzechowym kremem

 Ciasto marchewkowe - chyba wszystkim znany placek warzywny na słodko ;)
Niby skromny, niepozorny.... a daje wiele możliwości. 
Były już u mnie marchewkowe muffiny, a teraz przyszła pora na torcik.
Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba !


Ciasto marchewkowe:
300 g obranej marchwi
3/4 szkl. cukru

240 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
220 ml oleju rzepakowego
60 ml maślanki 
2 jajka

Krem:
160 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g mielonych orzechów laskowych





Wykonanie:

Tortownicę średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Obraną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

W miseczce połączyć składniki suche, tj. - mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, przyprawy.
W drugim naczyniu za pomocą miksera wymieszać jajka z olejem i maślanką.

Do składników mokrych, wsypać suche składniki - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchew - wymieszać za pomocą łyżki.

Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami

marca 24, 2014

Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami

  Łasuchy ? - jesteście ?
Dziś polecam torcik kruchy, z musem czekoladowym.
Przyznać muszę, że torcik wart jest wypróbowania.



Ciasto kruche:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
200 g masła
130 g margaryny
4 żółtka
1 szkl. cukru pudru
1 cukier waniliowy 



Mus czekoladowy:

150 g czekolady mlecznej
150 g czekolady gorzkiej
330 ml śmietanki kremówki


powidła śliwkowe - słoiczek 200 ml




Wykonanie:


Przesiać obie mąki, dodać tłuszcz - posiekać nożem lub rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciasto. 
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.

Zimne ciasto podzielić na 4 części, każą rozwałkować na okrąg średnicy 26cm. 
Piec 15 minut w 200 stopniach C. 

Blaty pozostawić do ostygnięcia.



Kruche ciasteczka wiosenne

marca 22, 2014

Kruche ciasteczka wiosenne

    Dekorujecie ciasteczka ? I nie chodzi mi o pierniczki, bo te to wiadomo ;)
Ja dekoruję jeszcze przy tzw. okazjach. Na pewno niedługo będę dekorowała ciasteczkowe pisanki, kurczaczki i baranki. Tymczasem jednak, przyszła pora na wiosenne motyle.
Motylki posłużą mi także jako dekoracja tortu.




Składniki:

160 g masła
125 g cukru
1 całe jajko
300 g mąki
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki )


ponadto:
cienkie patyczki do szaszłyków

lukier gotowy Dr. Oetker
kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker






Wykonanie:

Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka.

Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia składników.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wyrabiamy na gładkie ciasto.

Placuszki twarogowo-bananowe

marca 21, 2014

Placuszki twarogowo-bananowe

   Wiosna, ach to Ty !!!
Dziś pierwszy dzień wiosny... i wagaruję troszeczkę. Jakoś tak poddałam się pogodzie, słoneczku i wolałam wyjść na spacer, niż stać przy garach :)
Oj, czasem można !

A żeby głodnym nie wychodzić na ten spacer, na szybko przygotowałam placuszki twarogowo-bananowe. Polecam, są pyszne !



Składniki:

200 g twarogu półtłustego
2 mocno dojrzałe banany
3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np Lubella
1 jajko



dodatkowo:
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka miodu

olej rzepakowy do smażenia






Wykonanie:

Twaróg pokruszyć, banany obrać ze skóry i pokroić w kawałki.
Dodać całe jajko i 3 łyżki mąki.
Całość zmiksować przy pomocy miksera z nakładką do rozdrabniania. Ser nie musi utrzeć się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty.

Bezowy torcik z truskawkami ( lekko mrożony )

marca 18, 2014

Bezowy torcik z truskawkami ( lekko mrożony )

    Oto propozycja na deser, który powstał z przypadku.
Dnia pewnego postanowiłam upiec dakłas - czyli tort z bezowych blatów. Poległam - tak, ja blogerka - poległam. Bo przecież nie jestem żadnych guru, i mi też zdarzają się porażki kulinarne.
Moje bezowe blaty choć wysuszyły się ładnie, za nic nie chciały odkleić się od blachy :/
Załamałam ręce, i łzy stanęły w moich oczach. Ze złości, pocięłam je w kawałki ! A gdy emocje już opadły - zaświtała myśl...
Tak oto powstał torcik na kruszonej bezie :) Także moi mili, bez obaw pieczcie bezę i szykujcie bezowy torcik !



 Składniki


Beza:
6 białek
300 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu


Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
200 g truskawek







Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.

Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych dodawać po łyżce cukru. Białka z cukrem ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana nabierze szklistego połysku.

 Do ubitej piany dodać ocet i mąkę ziemniaczaną - dokładnie połączyć.

Na blachę ( najlepiej taką z wyposażenia piekarnika ) położyć papier do pieczenia - wyłożyć pianę z białek.


Drożdżowy placek ze śliwkami

marca 17, 2014

Drożdżowy placek ze śliwkami

Pamiętasz ? 
Jako mała dziewczynka biegłaś do babci ... Wiedziałaś, że czeka tam na Ciebie drożdżowy placek z owocami... Uwielbiałaś go !
Cudowny zapach wypełniał starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy !
Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata.
Dlaczego ?
On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie.
Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę, w swój mały-wielki, dziecięcy świat !
Pamiętasz ?



Składniki:

3 szkl. mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
1 szkl. mleka 2% lub 3,2 %
1 szkl. cukru
3 jaja
125 g masła
sól

Słoik śliwek w soku własnym

Kruszonka:
5 dag maki pszennej
5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu
5 dag masła





Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące.
Przesiać mąkę.
Masło rozpuścić.

Przygotować zaczyn. W tym celu drożdże rozprowadzić niewielka ilością mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

Jajka o temperaturze pokojowej ( nie zimne ) ubić z cukrem i cukrem waniliowym.

Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe

marca 15, 2014

Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe

   Dzisiejsza lekcja, poświęcona będzie biszkoptom.
Biszkopt to podstawa do produkcji tortu. A, żeby tort był dobry - biszkopt musi być idealny.
W internecie, w czasopismach, w książkach kulinarnych znajdziecie sporo różnych przepisów na biszkopt. Jak wybrać ten idealny, ten, który się uda, który nie opadnie ?
W sumie, to tylko próbując, sprawdzając, testując - znajdziemy ten odpowiedni dla siebie.
Nie każdemu odpowiada taki sam przepis... Niestety !



Biszkopt bywa humorzasty. Ale jest jedna kilka złotych zasad, których przestrzeganie jest gwarancją sukcesu i udanego biszkoptu.

Pasta twarogowa z cukinią

marca 15, 2014

Pasta twarogowa z cukinią

    Zwykły twaróg, a jednak niezwykły. Wystarczy połączyć go z ulubionym warzywem, by stworzyć w mig pyszną i zdrową pastę do kanapek.
Co dodać, a no to co mamy akurat pod ręką. Tu praktycznie nie ma ograniczeń. 

Ja dziś proponuję twarożek z cukinią i szczypiorem.



Składniki:

200g twarogu półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1/2 szklanki startej cukinii
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 ząbek czosnku
sól











Wykonanie:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szczypior posiekać.
Ząbek czosnku drobno pokroić.

Muffinki marchewkowe z białą czekoladą

marca 14, 2014

Muffinki marchewkowe z białą czekoladą

   Od czasu do czasu wyciskam sok z marchewki i jabłka, bo uwielbiam domowe prawdziwe soki.
Długo myślałam, co zrobić z tymi, nazwijmy "wiórami", które zostają z warzyw/owoców - po odciśnięciu soku.  Pomyślałam, czy by nie dodać ich do muffinek - to był trafiony pomysł.
Muffinki są wilgotne i pyszne - polecam zrobić !
A jeśli nie macie sokowirówki, po prostu zetrzyjcie marchew i jabłko na tarce o drobnych oczkach i odciśnijcie łyżką lub w rękach sok  !




Składniki ( na 12 szt.):

300 g "wiórek" pozostałych po odciśnięciu soku ( w tym około 200g z marchwi, 100 g z jabłek )

200 g cukru
2 jajka całe
210 ml oleju rzepakowego
60 ml jogurtu naturalnego
240 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu, np Kamis

50 g białej czekolady




Wykonanie:

"Wiórki", to pozostałości po odciskaniu soku z warzyw/owoców w sokowirówce. Szkoda je wyrzucać, skoro można z nich przygotować pyszne wypieki.

Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę.

Przygotować 2 miski.

W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli: mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, imbir.

Risotto z kurczakiem i szparagami

marca 13, 2014

Risotto z kurczakiem i szparagami

     Uwielbiam dania, które mogę zrobić w mig ! Lekkie, sycące i smaczne ! 
Polecam risotto z kurczakiem  i szparagami, w nieco odmienionej wersji. Moje risotto zyskało ciekawy kolor, dzięki pewnemu składnikowi...



 Składniki:

1 szkl. ryżu arborio
450 ml ciepłej wody
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
100 ml białego wytrawnego wina
1 ćwiartka z kurczaka
5-6 łodyg szparagów zielonych
1/2 cebuli
50 g sera żółtego, np Bursztyn
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
sól
przyprawa Carry indyjskie Kamis
1 łyżeczka soku z cytryny







Wykonanie:

Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę.
Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion.
Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm.
Rozgrzać patelnię. Na suchą patelnię wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ).

Brownie potrójnie czekoladowe

marca 13, 2014

Brownie potrójnie czekoladowe

    Dieta ? Jaka dieta ! Czekolada wszak zdrowa jest ! 
Kawałek pysznego czekoladowego ciasta to recepta na zły humor, na całe zło, na małe i duże nerwy, na smutki i chandrę, na niepogodę, na zniechęcenie, na .... i tak można by wymieniać, wymieniać i wymieniać.
Lista była by bardzo długa.

Czyli co z tego wynika ? A no to, że z czekolady nie warto rezygnować i jeść ją trzeba :)
Dlatego dziś moja propozycja - upieczcie potrójnie czekoladowe brownie, zaproście przyjaciółkę i zajadajcie, popijając aromatyczną herbatą lub smaczną kawą !




Składniki:


100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady białej
80 g masła
90 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej










Wykonanie:

Czekoladę mleczną i gorzką połamać.
W garnku zagotować wodę, postawić na nim miskę lub mniejszy rondelek - wsypać połamaną czekoladę.
Do czekolady dodać pokrojone w kostkę masło - pozostawić czekoladę z masłem na parze, aż się rozpuści. Od czasu do czasu można zmieszać.
UWAGA - czekolady nie podgrzewać za mocno !

Pikantna zupa z kapusty i soczewicy ( z kiełbasą )

marca 12, 2014

Pikantna zupa z kapusty i soczewicy ( z kiełbasą )

    Czy na pikantne zupy jest  pora tylko zimą ? Gdy trzaskający mróz za oknem ?
Oj, nie. Rozgrzewająca zupa jest dobra zawsze. 
Moja propozycja jest pikantna, ale nie ciężka. Także na wiosenne, chłodniejsze dni zdecydowanie polecam !




Składniki:

1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego
1 marchew
1 cebula
1 szkl. zielonej soczewicy
1/3 kapusty włoskiej
150 ml przetartych pomidorów lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
ognista mieszanka przypraw KAMIS

dodatkowo:
200 g dobrej kiełbasy
50 g sera żółtego, np Bursztyn
olej rzepakowy do podsmażenia cebuli




Wykonanie:

Wywar drobiowo-warzywny zagotować. 
Do gotującego się wywaru dodać soczewicę i pokrojoną w dość drobną kostkę marchew.
Gotować, aż soczewica będzie miękła.

W międzyczasie na pokroić drobno cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego - podsmażyć cebulę na rumiano i dodać do zupy.

Racuchy z jabłkiem i bananem

marca 12, 2014

Racuchy z jabłkiem i bananem

Racuchy - nie wiem jak dla Was, ale dla mnie to smak z dzieciństwa.
Pamiętam, że babcia robiła najlepsze, posypane cukrem... ale nie takim jak teraz, tylko prawdziwymi kryształami cukru ! Miękki racuch i chrupiący cukier, chrzęszczący pod zębami, niby nic, a jednak delicja !

Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;)




Składniki:

300 g mąki pszennej
30g drożdży
2 łyżki cukru
1 jajko
1 szkl. mleka


dodatkowo:
jabłko
banan
cukier puder
olej rzepakowy do smażenia






Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać. 
Ma być tylko trochę ciepłe, nie ugotowane !

Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki. Do drożdży wlać mleko - dokładnie wymieszać.
Odstawić, najlepiej w ciepłe miejsce, żeby zaczyn "ruszył". Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut.

Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe )

marca 10, 2014

Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe )

Leżał schowany na dnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ...
Marcepan !

Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś słodkiego!
I tak oto powstały rogaliki marcepanowe z marmoladą.



 Składniki ( duża porcja ):

500g marcepanu
2,5 szkl. mąki pszennej
100 g masła/margaryny
1 jajko


słoik marmolady lub gęstego dżemu

cukier puder do posypania









Wykonanie:

Marcepan pokroić w kostkę.
W misie połączyć marcepan z masłem i jajkiem. Ja zrobiłam to robotem, ale możecie równie dobrze "zarobić" ciasto nożem na stolnicy. Składniki mają się tylko delikatnie przemieszać.

Do marcepanu dodać mąkę - zagnieść ciasto.

Spaghetti w sosie śmietanowo-serowym ze szparagami

marca 07, 2014

Spaghetti w sosie śmietanowo-serowym ze szparagami

     Ratunku - muszę szybko zrobić obiad ! - macie tak czasami ?
Czy to choroba, czy ewidentny brak czasu - bywają momenty, gdy w kuchni możemy spędzić naprawdę niewiele czasu. A obiad być musi !

Makaron - zawsze ratuje z największej opresji ! Na jego bazie powstają smaczne ,szybki i sycące dania. A co najważniejsze - nie wymaga czasu i stania nad kuchenką godzinami ...

I u mnie nastał czas, gdy muszę zrobić coś szybko, sprawnie, nie zapominając, że ma być też SMACZNIE !



Składniki:

1/2 opakowania spaghetti Lubella

pęczek szparagów
150 ml śmietany 18%
około 60 g serka mascarpone ( kopiasta łyżka )
4 łyżki tartego żółtego sera, np edamski lub inny
1 ząbek czosnku

1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól







Wykonanie:

Przygotować szparagi. 
Odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować szparagi na parze.
Ugotowane, ostygnięte szparagi pokroić pod skosem na grubsze plastry. Zostawić kilka do dekoracji.

Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

marca 05, 2014

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

     Jak zrobić dobre i pożywne danie bez mięsa?  Jak zaspokoić podniebienia domowników ?
 Jak połączyć kasze z warzywami ?
Za robiłam gołąbki - szybko, smacznie, zdrowo !




Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
1 duża cebula
300 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz kolorowy KAMIS

5-6 liści kapusty włoskiej







sos :
30 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl mleka
1 szklanka wody
2  łyżki śmietany
sól, pieprz kolorowy KAMIS


WYKONANIE:

Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć cebulkę.
Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki - usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu  ).

Warsztaty kulinarne z marką LUBELLA ( Kobieca kuchnia makaronowa )

marca 05, 2014

Warsztaty kulinarne z marką LUBELLA ( Kobieca kuchnia makaronowa )

    1 marca pełna radości, z uśmiechem na ustach wyruszyłam do Warszawy. Tym razem dane mi było uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z marką Lubella. W tym miejscu serdecznie dziękuję Marcinowy Firmanty za zaproszenie !
Jako, że jestem z lubelszczyzny, właśnie ta marka makaronów jest mi bliska i to one najczęściej goszczą w mojej kuchni. 



3 godziny podróży upłynęły szybko ... a to dzięki Karolinie ze Sto kolorów kuchni, która umilała mi czas rozmową :D
Jak się okazało na miejsce dotarłyśmy jako pierwsze.

Miło przywitane przez organizatorów, jak i prowadzącego warsztaty - Piotra Ceranowicza, miałyśmy chwilę na kawę ... i ciasteczko !
Białe tulipany ustawione na stole, a pośród nich przeróżne ciastka i ciasta - wybór nie był łatwy. Sięgnęłam po to najbliżej mnie - padło na kremówkę. Smaczna była ;)

Lekka rolada śliwkowa

marca 04, 2014

Lekka rolada śliwkowa

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej.
Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki w syropie.
I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady !


Biszkopt ( na 1 roladę ):

4 białka
1 całe jajko
5 płaskich łyżek cukru
5 pełnych łyżek mąki tortowej
2 łyżki maku


Masa śliwkowa ( porcja na 2 rolady ):

1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób )
2 galaretki owoce leśne lub wiśnia
1 łyżka żelatyny
350 ml wrzątku
200 ml śmietanki 30%
150 ml jogurtu greckiego





Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy, aż masa stanie się puszysta.
Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę z makiem - delikatnie mieszamy.

Sałatka z kaszą gryczaną ( na słodko ) - Lubelski Kociołek

marca 03, 2014

Sałatka z kaszą gryczaną ( na słodko ) - Lubelski Kociołek

    To już IV edycja Lubelskiego Kociołka.
Tym razem produktem przewodnim jest kasza gryczana. Przez jednych znienawidzona, przez innych uwielbiana.
Jako, że w ostatnim czasie postanowiłam odstawić na bok słodycze, muszę kombinować, by zaspokoić apetyt na słodkości.
Kasza gryczana w połączeniu z ulubionymi owocami i orzechami to świetna propozycja na słodką przekąskę. 

W akcji udział biorą inne lubelskie blogerki - zapraszam na ich blogi, po ciekawe kaszowe inspiracje:

1. Edyta - http://www.pasjasmaku.com/
2. Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
3. Wiosenka - http://eksplozjasmaku.blox.pl/
4. Angelika - http://duringthefreetime.blogspot.com/
5.  Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/




Składniki:

1 szkl. wody
0,5 szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC )
1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza
1/2 mango
garść orzechów laskowych
5 daktyli suszonych


sos orzechowy:
1,5 łyżki miodu
2 łyżki masła orzechowego niesolonego
2 łyżki soku z grejpfruta/  pomarańczy






Wykonanie:

Wodę zagotować, można dodać odrobinkę, ale naprawdę odrobinkę soli.
Kaszę opłukać pod bieżącą wodą.
Do gotującej się wody wsypać kaszę - ugotować.
Ugotowaną kaszę zahartować zimną wodą - odsączyć na sitku.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo