Serowa zupa z wędzonym łososiem

lutego 28, 2014

Serowa zupa z wędzonym łososiem

     Macie ochotę na ciepły posiłek, ale jakoś tak ... czasu, chęci, weny na gotowanie brak !
Zupę serową przygotujecie w kilka chwil.
Ciepła, kremowa, z kawałkami wędzonego łososia i świeżym szczypiorkiem.
Skusicie się ?




Składniki:


250 g włoszczyzny w paskach
1 l wody
200 g serka pleśniowego Brie
100 g serka topionego ementaler
sól

pieprz kolorowy KAMIS
gałka muszkatołowa KAMIS
70 g łosoś wędzony w plastrach
szczypior








Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, wsypać włoszczyznę  - gotować 25 minut.

 Z sera brie odkroić skórkę.
 Do ugotowanych warzyw dodać ser brie oraz serek topiony - dokładnie wymieszać, gotować, do momentu aż ser się rozpuści.
Całość dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym. 

Faworki tradycyjne ( chrust )

lutego 27, 2014

Faworki tradycyjne ( chrust )

   Tłusty Czwartek zobowiązuje ! A raczej mąż zobowiązuje żonę, by ta miała co robić w kuchni ;)
I tak oto za jego życzeniem, usmażyłam porcję faworków... przyznać się muszę, że ten wyrób cukierniczy robiłam pierwszy raz...

A przepis znalazłam w bardzo starym poradniku dla kobiet...  Książeczka nie ma okładki, więc autor nie znany.



Składniki:

około 2 szkl. mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu


cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia - tradycyjnie powinien być to smalec, ale można użyć też oleju rzepakowego






Wykonanie:

Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia.
Do mąki dodać śmietanę i żółtka oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto.
Ciasto wyrabiać, aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta makaronowego.

Kule śniegowe ( pączki ptysiowe )

lutego 26, 2014

Kule śniegowe ( pączki ptysiowe )

   Kule śniegowe, na taki tytuł trafiłam wertując bardzoooo stary zeszyt z przepisami mojej mamy.
A co się kryło pod tą nazwą , a no przepis iście tłusto-czwartkowy !
Kule śniegowe, to nic innego jak pączusie z ciasta ptysiowego.
Muszę przyznać, że większość pączków straciła swój kulisty kształt podczas smażenia. Stały się bardzo nieforemnymi kulami śniegowymi ... ale i tak są pyszne !
To taka alternatywa dla wszystkim znanych gniazdek lub inaczej - pączków wiedeńskich.



Składniki ( około 30szt. )

1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
250 ml wody
100 g masła/margaryny
5 całych jaj

do smażenia: olej rzepakowy ( u mnie Beskidzki olej marki Bielmar )

lukier:
3/4 szkl. cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka wody

wiórki kokosowe




Wykonanie:

Wodę z masłem zagotować.
Do gotującej się wody z masłem dodać mąkę - szybko i dokładnie wymieszać.
Masę gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając - około 5 minut ( aż zacznie robić się szklista ).
Gotową masę zdjąć z ognia.
Do masy dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje.

Kremowa zupa z dyni

lutego 24, 2014

Kremowa zupa z dyni

   Dziś tak buro i ponuro .... Tęskno mi za słoneczkiem !
Wiosna wszak już czai się gdzieś za rogiem... Lada moment nastaną ciepłe, słoneczne dni  ( mam nadzieję, że zimna już nie wróci w tym roku ).

Nieco optymizmu i ciepłą dała mi dziś - zupa z dyni. Ten kolor, ten smak - uwielbiam.
A Wy ? skusicie się na porcję ?



Składniki:


około 300 g  marchewki
około 700 g dyni piżmowej
1 l bulionu ( wołowy lub drobiowy )
100 ml wina białego wytrawnego
150 ml napoju ryżowego Alpro
1 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżeczka ( lub więcej wedle uznania )curry indyjskie Kamis
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek






Wykonanie:

Dynię i marchew obrać.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną w kostkę marchew - podsmażyć 5 minut.
Po tym czasie dodać do marchewki pokrojoną w kostkę, obraną i wypestkowaną dynię - dusić aż warzywa zmiękną - nie muszą się rozpadać.

Kuleczki serowe ( serowe pączki )

lutego 22, 2014

Kuleczki serowe ( serowe pączki )

   Okres karnawałowy powoli zbliża się ku końcowi. Ten tzw. ostatkowy czas jest zarezerwowany dla smażonych słodkości. Królują pączki, pączusie, faworki !

Niezwykle proste, szybkie w wykonaniu i oczywiście pyszne, są serowe kuleczki. Możecie nadać im także kształt paluszków ( takie zawsze robi moja mama ) lub oponek.
Ja zdecydowanie wolę kuleczki !


Składniki:

0,5 kg mąki pszennej tortowej
30 dag twarogu ( tłusty lub półtłusty )
3/4 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g masła/margaryny
2 jajka


do smażenia: olej rzepakowy ( u mnie Beskidzki olej marki Bielmar )

do posypania: cukier puder






Wykonanie:

Twaróg zmielić 2-krotnie w maszynce do mięsa na drobnej siatce.
Ja jednak  oszczędzając czas, wybieram taki ser twarogowy, który nie wymaga mielenia ( np. z Biedronki ).

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło/margarynę pokroić w drobną kostkę, dodać do mąki. Połączyć składniki rozcierając margarynę w mące.

Chrupiące gofry cynamonowe

lutego 21, 2014

Chrupiące gofry cynamonowe

   Gofry ... kto ich nie kocha !
Zwykle robiłam tradycyjne, proste ciast na gofry. Pewnego dnia, moja Igusia mówi: mamo, chcę gofry cynamonowe - zrobisz ?
Pewnie, że zrobię !
I tak oto gofry cynamonowe zagościły na naszym stole.



Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/3 kostki margaryny ( około 80 dag )
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu KAMIS
ewentualnie -  przyprawa do dań słodkich KAMIS

woda

dodatkowo:
cukier puder
sos owocowo-korzenny





Wykonanie:

Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem, ewentualnie dodać trochę przyprawy do dań słodkich KAMIS.

Do mąki dodać żółtka, cukier, zimną rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wodę dolewamy stopniowo, miksując - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
W zależności od mąki, jej chłonności będzie to około 1,5-2 szklanek wody.

Muffiny owsiane z bananem ( bez jaj, mleka, pszenicy )

lutego 19, 2014

Muffiny owsiane z bananem ( bez jaj, mleka, pszenicy )

   Dziś proponuję Wam zdrowszą wersję popularnych bananowych muffinek.
A dlaczego zdrowszą ? A no dlatego, że do ich przygotowania użyłam mąki owsianej pełnoziarnistej, zamiast pszennej.
Muffiny nie zawierają też jaj, ani mleka i jego przetworów.
To świetna propozycja dla alergików.



Składniki na 12 muffinek:

1 szkl. mąki owsianej
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1/2 szkl. mąki ryżowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl. cukru trzcinowego
1/4 szkl. oleju rzepakowego
200 ml napoju ryżowego Alpro
2 banany średniej wielkości
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wody ( lub zamiennie 2 całe jaja )







Wykonanie:

Na sam początek przygotowujemy mąki.
Żeby uzyskać szybko i tanio mąkę ryżową i kukurydzianą, mielę w młynku do kawy ( takim który pamięta czasy ZSRR ) płatki owsiane górskie oraz płatki ryżowe.

Odmierzam odpowiednią ilość mąki i przesypuję do miski. W misce mieszam wszystkie rodzaje mąk, potrzebne do przygotowania ciasta na muffiny, tj. owsianą, ryżową i kukurydzianą. Dodaję sól i sodę - dokładnie łączę składniki.

Walentynkowe misie-lubisie

lutego 14, 2014

Walentynkowe misie-lubisie

    Pozostając dalej w klimatach walentynkowych, dziś mam dla Was przepis na misie-lubisie, a może misie-kochanisie ? Jak wolicie, tak nazywajcie !




Składniki:

100 g masła
3 jajka
150 g cukru
cukier waniliowy
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego lub zamiennie  śmietanki 30%

dodatkowo:
pisaki cukrowe Dr. Oetker
inne dekoracje








Wykonanie:

Formę do pieczenia miśków, smarujemy dokładnie, aczkolwiek nie grubo, masłem i obsypujemy mąką. Nadmiar mąki strząsamy.
Moja forma ma otwory na 12 misiów, a ciasta wystarcza na 2 takie blachy.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, tj. do momentu rozpuszczenia cukru.
Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, nadal ucieramy.

Miętowo-czekoladowy torcik ( walentynkowy )

lutego 13, 2014

Miętowo-czekoladowy torcik ( walentynkowy )

     Wieczorową porą mam dla Was przedostatni już walentynkowy przepis ( jutro jeszcze jeden i koniec tych serduszek ).
Musicie wybaczyć jakość zdjęć, zmuszona byłam robić teraz, nocą ... Nie lubię tak !

Proponowany przeze mnie torcik to miętowo-czekoladowe połączenie. Ciekawi ? 

Składniki:

SPÓD:
250 g kruchych ciastek
100 g czekolady gorzkiej 70%
1 łyżka masła


200 ml jogurtu naturalnego
250 g serka ricotta
10 czekoladek-pastylek miętowych Goplana
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka siekanej świeżej mięty
2 łyżki żelatyny
150 ml zimnej wody

ponadto:
galaretka truskawkowa
truskawki, czekoladowe literki



Wykonanie:

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła.
Ciastka pokruszyć.
Do okruchów ciastek dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie wymieszać.
Powstałą masą wyłożyć, dokładnie dociskając do brzegów formę serduszko ( u mnie jest to wkładka do tortownicy średnicy 26 cm).
Tak przygotowany spód, wstawić do lodówki.


Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami

lutego 13, 2014

Półfrancuskie ciasteczka - serduszka z jabłkami

   Walentynki tuż, tuż ... Wiem, że nie każdy obchodzi to "święto miłości" ... i rozumie takie osoby w 100%.
Dla Tych jednak co lubią w tym dniu obdarować ukochaną osobę poza MIŁOŚCIĄ, także słodką niespodzianką, najczęściej w symbolicznym kształcie serduszka, mam przepis na ciasteczka.


na walentynki

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki tortowej
250 g masła/margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18% lub więcej


Nadzienie:
3 jabłka
3 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu


Do posypania:
cukier puder




Wykonanie:

Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę, ewentualnie do misy robota.
Zimne masło/margarynę pokroić nożem w kostkę, dodać do mąki. Dodać pozostałe składniki: jajka, śmietanę.
Szybko zagnieć ciasto i uformować kulę. 
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.

Jogurtowy koktajl z mango i kardamonem

lutego 12, 2014

Jogurtowy koktajl z mango i kardamonem

       Uwielbia owocowe koktajle, zarówno te mleczne jak i jogurtowe.
A za co - za smak, prostotę i szybkość wykonania. O każdej porze roku wrzucam sezonowy owoc do blendera i w mig powstaje pyszny, zdrowy napój !

Dziś proponuję Wam egzotyczny koktajl z mango. A jako, że walentynki tuż, tuż i większość z Was poszukuje inspiracji na ten dzień, do koktajlu proponuję dodać kardamon. Afrodyzjaki tego dnia muszą być !




Składniki dla 2 osób:



1 mocno dojrzałe mango
200 ml jogurtu naturalnego
1 płaska łyżka modu, np rzepakowego

mielony kardamon - ilość wedle upodobań










Wykonanie:

Owoc mango obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy w cząstki.
Do blendera kielichowego wrzucamy cząstki mango, wlewamy jogurt, dodajemy miód i miksujemy.
Na koniec koktajl doprawiamy szczyptą lub dwiema ( to już zależy od Was i waszych upodobań smakowych ) mielonego kardamonu.

Krem chałwowy z musem owocowo-korzennym

lutego 11, 2014

Krem chałwowy z musem owocowo-korzennym

  Tak jak obiecałam, tak oto prezentuję pierwszy przepis z wykorzystaniem musu owocowo-korzennego.
Przepis na mus owocowo-korzenny publikowałam  tutaj.

Polecam ten deser, gdyż zaskakuje smakiem. Jest szybki w wykonaniu ... jeśli mamy przygotowany wcześniej mus. Jeśli nie, też nie wymaga wielkiego nakładu pracy.

Może przygotujecie na walentynki ?



Składniki ( porcja dla 3 osób )

125 g serka mascarpone
100 ml słodkiej śmietanki 30%
150 g chałwy waniliowej



ponadto:
 mus owocowo-korzenny 
kruche wafle









Wykonanie:

Przygotowujemy mus owocowo-korzenny z tego przepisu.  Do deseru wystarczy 1/2 porcji. Aczkolwiek warto przygotować więcej, na zapas ;)

Sos owocowo-korzenny ( dodatek do wielu deserów )

lutego 11, 2014

Sos owocowo-korzenny ( dodatek do wielu deserów )


   Sos owocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko.
Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników.
Doskonały także do pieczonych mięs.
Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy.

Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem.




Składniki:

250 g mrożonych wiśni
100 g suszonych śliwek
70 g suszonych moreli
1 łyżka brązowego cukru

300 ml soku z czarnej porzeczki

1 łyżka masła

3 gwiazdki anyż
1 laska cynamonu
3-4 całe nasiona kardamonu







Wykonanie:

Wiśnie rozmrażamy.
Do rondla przekładamy wiśnie, suszone śliwki i morele. Całość zalewamy sokiem z czarne porzeczki.
Do owoców dodajemy gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu ( w całości ) oraz laskę cynamonu, a także cukier.
Całość gotujemy na wolnym ogniu, do odparowania 1/3 płynu.

Ciasteczka ryżowe ( nie tylko dla alergika )

lutego 10, 2014

Ciasteczka ryżowe ( nie tylko dla alergika )


   Jakiś czas temu, chciałam zrobić prezent dla przesympatycznej dziewczynki. Dziewczynka ta, jest alergiczką, wielu produktów jeść nie może.
Jak wiadomo, w sklepach w małym mieście, ciężko dostać produkty przeznaczone dla takich osób, szczególnie jeśli mowa o słodkościach.
Postanowiłam zrobić ciasteczka !
Ciasteczka nie mogły zwierać mąki i  jaj, a także mleka.




 Składniki ( około 35 ciastek ):


1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita )
3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła )
3/4 szkl. cukru białego
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka sody
2 łyżki mielonego lnu + 3 łyżki wody ( lub zamiennie 3 jaja )

dowolny gęsty dżem







Wykonanie:

Do głębokiej miski wsypujemy kleik ryżowy, wiórka kokosowe i sodę - łączymy.
Zmielony len dokładnie mieszamy z wodą.
Margarynę kroimy w kostkę.
Do składników suchych dodajemy margarynę i papkę z lnu - wyrabiamy masę.

Książęce ... warsztaty kulinarne

lutego 08, 2014

Książęce ... warsztaty kulinarne



      W minioną sobotę, tj. 1 lutego miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez firmę Książęce.
Uczestnikami spotkania, byli zwycięzcy konkursu organizowanego na fan pagu Książęce.


 

Ale co ma wspólnego piwo z kulinariami ?
A no ma – wiele !

To, że piwo dodajemy w trakcie pieczenia czy grillowania mięs to raczej wiecie i nie raz robiliście takie eksperymenty w swoich kuchniach.

A pomyśleliście kiedyś, że zrobić potrawę do piwa, nie na piwie ? I nie chodzi mi tu o kupno słonych przekąsek, czy zrobienie pizzy. Mam na myśli bardziej wyszukane dania.

Podobnie jak odpowiednio dobrane wino, podkreśla smak potrwa, lub odwrotnie, zakąska lub danie, może podkreślić smak i aromat wina, tak samo dzieje się w przypadku piwa.

I tego właśnie uczyliśmy się na warsztatach.




Po nauce teoretycznej nadszedł czas na zadanie praktyczne – czyli gotowanie !
Ruszyliśmy do garów !
 
Torcikowa szkoła: dekoracje z kakao i ciastek

lutego 07, 2014

Torcikowa szkoła: dekoracje z kakao i ciastek

Lekcja 2: dekoracje z kakao i ciastek


  Czasem nie mamy pomysłu na dekoracje tortu ... lub tort ma być prosty, ale efektowny.

   Ja zanim przystąpię do dekorowania, a nawet wcześniej - zanim wpadnie mi do głowy pomysł na dekorację, przeszukuję szafki i szuflady kuchenne.
Czasem wystarczą biszkopty, ciastka czy cukierki kolorowe, by stworzyć ciekawy tort.



Ciastka

Ciastkami, rurkami, biszkoptami możecie szybko obłożyć boki tortu. Pamiętajcie jednak, że puste rurki, niczym nie wypełnione, szybko miękną i tracą swój kształt.
Wybierajcie te z nadzieniem, lub obkładajcie tort nie wcześniej niż na 2 godziny przed podaniem.

Trufle daktylowo-morelowe

lutego 05, 2014

Trufle daktylowo-morelowe

Dziś proponuję Wam zrobić domowe trufle ... ale nie takie zwyczajne.
Do ich stworzenia potrzebujecie bakalii i to one są tu głównym składnikiem.

Trufelkami takimi możecie obdarować przyjaciółkę, mamę lub zrobić słodki prezent ukochanemu/ukochanej - wszak Walentynki tuż, tuż !


Składniki na około 15 sztuk:

20 suszonych daktyli bez pestki
15 suszonych moreli, np Bakalland
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao

do obtaczania: kakao, cukier puder


Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku

lutego 03, 2014

Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku





Składniki:

500 g suchego ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek
120 g serka mascarpone
80 g nutelli


do dekoracji:
200 g białej czekolady
1 łyżka oleju rzepakowego
barwnik niebieski
posypki, perełki, pisaki cukrowe
patyczki






Wykonanie:


Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze.
Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę.
Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki.

Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe.


Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju.


Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo