Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą

stycznia 31, 2014

Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą


CIASTO:

120 g masła
1 szkl. mąki pszennej
odrobina wody
1/2 łyżeczki soli


FARSZ:
4 czerwone cebule
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki octu winnego białego
4 gałązki świeżego rozmarynu
150 g sera żółtego, np gouda
2 łyżki bułki tartej
sól
oliwa z oliwek





Wykonanie:


 Przygotować kruche ciasto:
Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę wody - zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut.


Cebulę pokroić w pół plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając.
Gdy cebula zmięknie dolać ocet winny, dodać posiekany rozmaryn i sól do smaku. Smażyć aż płyn odparuje.

Torcikowa szkoła: rysunki na torcie

stycznia 29, 2014

Torcikowa szkoła: rysunki na torcie

   Kochani, od dziś na kolorowo-torcikowo rusza nowy cykl postów zatytułowanych "Torcikowa szkoła"
W ramach "Torcikowej szkoły" przekazywać Wam będę istotne wskazówki dotyczące dekorowania tortów. Pokażę krok po kroku, jak powstają dekoracje.

Mam nadzieję, że spodoba się Wam ten cykl.

Dziś zaczynamy :)


LEKCJA 1 - rysunek na torcie



Często dzieci na torcie, pragną mieć ulubionego bohatera kreskówki.Wymalowanie postaci wcale nie jest trudne.

Do jej stworzenia potrzebujemy:

* dowolnie przełożony i gładko posmarowany z wierzchu tort
* bitą śmietanę i barwniki w odpowiednich kolorach
* obrazek
* worki i tylki cukiernicze

  Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym

stycznia 25, 2014

Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym


Składniki


170 g czekolady 75% kakao,
 4 jajka, 
90 g cukru, 
80 g masła, 
3 łyżki mąki pszennej,
 20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska",
 70 ml rumu,
 2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego, 
100 g orzechów laskowych, 
1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego
3 andruty np.  kaliskie

Wykonanie:
Śliwki zalewamy rumem - odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki.

Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka wlewamy na dno wodę, na nim umieszczamy drugie naczynie, w którym będziemy rozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. )

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.

Food Camp 17-19 styczeń 2014

stycznia 23, 2014

Food Camp 17-19 styczeń 2014



      Food Camp, zapewne część z Was wie co to takiego.  A Tym, którzy się nie orientują spieszę z wyjaśnieniem.


Food Camp to warsztaty kulinarne zorganizowane przez KAMIS i Ugotuj.to.

Wyjazd na to wydarzenie, był nagrodą w konkursie.


   Spotkanie odbyło się w urokliwym Siedlisku Morena na Mazurach. Dwa dni warsztatów, pełnych smaków, zapachów i inspiracji.

Wyjeżdżając w piątkowe południe czułam niezwykłe podekscytowanie. 400 km drogi do przebycia, niczym mnie nie przerażało !

Podróż w miłym towarzystwie Kariny z Ekscentryczny parowar minęła w oka mgnieniu.  Lekko zmęczone, pod wieczór dotarłyśmy na miejsce. Wyjeżdżając „wiosną” dotarłyśmy „zimną” ;)

Tak, u nas było +5 stopni – czyli pogoda iście wiosenna, w Starych Jurchach -10 i prawdziwa zima. W sumie to narzekać nie można – miałyśmy okazję ujrzeć śnieg tej zimy :D



Pomarańczowa babka piaskowa ( super prosta )

stycznia 21, 2014

Pomarańczowa babka piaskowa ( super prosta )


Szybkie, smaczne i proste ciasto.
Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta !



Składniki:


3 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia


skórka otarta z 1 pomarańczy

cukier puder






Wykonanie:

Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła.

W tym czasie, oddzielić żółtka od białek.
Białka lekko podbić, dodać powoli cukier - ubić na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodać żółtka - miksować do uzyskania, jasnej, puszystej masy.

Smoothie ( koktajl) ananasowo-bananowe

stycznia 14, 2014

Smoothie ( koktajl) ananasowo-bananowe



Składniki:

1/2 mocno dojrzałego ananasa
1,5 banana
150 ml jogurtu naturalnego


dodatkowo:
pestki granatu
listek bazylii lub mięty










Wykonanie:

Z ananasa odciąć liście. Owoc przekroić wzdłuż. Jedną połowę odłożyć, drugą przekroić raz jeszcze wzdłuż.  Odkroić skórę  i wyciąć twardy środek.

Ananasa pokroić w kostkę.

Banany obrać, pokroić w grubsze plastry.

Pralinki kokosowo-migdałowe (a'la  "Rafaello")

stycznia 11, 2014

Pralinki kokosowo-migdałowe (a'la "Rafaello")



Składniki:


200 g białej czekolady
3 łyżki mleka w proszku
100g wafli tortowych
1 łyżka masła

około 20 migdałów całych
50 g wiórek kokosowych

papilotki








Wykonanie:

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada jest już płynna, zdjąć z pary - dodać mało - mieszając rozpuścić masło w czekoladzie.


Wafle ( muszą być świeże, bardzo kruche ) rozkruszyć bardzo drobno.

Do czekolady wsypać pokruszone wafle oraz mleko w proszku - dokładnie wymieszać.

Cytrynowo-ziołowe udka

stycznia 10, 2014

Cytrynowo-ziołowe udka



Składniki:

4 ćwiartki z kurczaka



1,5 cytryny
80 ml oliwy
2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS
2 łyżki tymianku świeżego ( listków)
2 łyżki rozmarynu KAMIS
1 łyżka musztardy dijon








Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka.

Przygotować marynatę.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę i musztardę - dokładnie wymieszać. Dodać zioła, jeśli nie macie świeżego tymianku, użyjcie suszonego z torebki.

Domowa granola

stycznia 10, 2014

Domowa granola



Składniki:

1 szkl. płatków owsianych całych
2 łyżki otrąb owsianych KUPIEC
2 łyżki mąki razowej pszennej
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka sezamu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka żurawiny suszonej
2 łyżki ziaren słonecznika









Wykonanie:

Płatki owsiane, otręby, mąkę - wymieszać.
Dodać miód i olej rzepakowy. Wsypać dodatki - rodzynki, żurawinę, ziarna - wymieszać.

Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec około 30 minut.

Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe

stycznia 07, 2014

Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe


Biszkopt:
1 jajko
2 białka
3 łyżki cukru
4 łyżki płaskie mąki pszennej

Krem budyniowy:
350 ml napoju waniliowego Alpro
2 łyżki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
220 g masła o temp. pokojowej

Dodatkowo:
1 opakowanie krakersów solonych
1/2 puszki kajmaku waniliowego
wiórki kokosowe



Wykonanie:

Przygotować ciasto biszkoptowe.
3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko - ubić dokładnie.
Mąkę przesiać, delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Kwadratową tortownicę o bokach około 25x25 cm posmarować tłuszczem, posypać dokłądnie bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać na blachę ciasto biszkoptowe. Piec 15-17 minut w 160 stopniach C.

Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku

stycznia 04, 2014

Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku



Składniki:


1/2 opakowania spaghetti Pełne Ziarno Lubella

1 opakowanie świeżego szpinaku
5-6 średnich pieczarek
1/2 cebuli
2 ząbki czosn
2 łyżki mleka 3,2%
100 g sera cheddar

sól, pieprz

oliwa z oliwek






Wykonanie:

Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć.
Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.

Wilgotne babeczki z bananem i czekolada

stycznia 02, 2014

Wilgotne babeczki z bananem i czekolada



Składniki:

100 g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru

1 i 1/4  szkl. mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki mleka

1 banan
100 gram mlecznej czekolady






Wykonanie:

W miseczce łączymy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Przesiewamy.

Masło ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści a masło stanie puszyste.
Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dokładnie ucieramy.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo