Mini kanapeczki

grudnia 31, 2013

Mini kanapeczki




Składniki:



1długa bułka wiejska ( np. z Tesco )
1 mała cukinia
1 opakowanie szpinaku baby
granat
ser camembert
serek kozi
masło








Wykonanie:

Szpinak umyć, osuszyć. 

Cukinię pokroić w cienkie plastry. Grilować  na suchej patelni.

Ser pokroić w plastry.

Tort zimowy z musem czekoladowym

grudnia 28, 2013

Tort zimowy z musem czekoladowym


Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus czekoladowy:
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
400 ml śmietanki 30%

Poncz:
1,5 szkl. przegotowanej wody
50 ml rumu
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny





Wykonanie:

Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę.

Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta.

Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.

Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm.

Ekspresowy keks herbaciany

grudnia 24, 2013

Ekspresowy keks herbaciany



Składniki:


250 g cukru
4 torebki herbaty Earl Grey
230 g masła miękkiego
4 jajka
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g żurawiny suszonej Bakalland
50 g śliwek suszonych
80 g rodzynek







Wykonanie:

Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.

Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.
Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.
Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Na koniec wsypać bakalie - wymieszać.

Makowa tarta z bezami

grudnia 23, 2013

Makowa tarta z bezami


  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mielonego maku, np BackMit
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • budyń waniliowy
  • 1 śmietan fix do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g małych bez 








Wykonanie:

Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm.
Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.

Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami

grudnia 22, 2013

Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami

Składniki:


1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz.




Wykonanie:
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.
Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć.

Pierniczki choinkowe

grudnia 18, 2013

Pierniczki choinkowe



Składniki:

50 g masła
100 g miodu
150 g cukru
450 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika - całe opakowanie




Wykonanie:

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Pozostawiamy do ostygnięcia.

Piernikowa tarta z musem z białej czekolady

grudnia 13, 2013

Piernikowa tarta z musem z białej czekolady


Składniki:

CIASTO:
2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.


MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
300 g białej czekolady
250 g śmietanki 30%

dodatkowo: 1 łyżka maku 



Wykonanie:

 Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.
Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.

Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym

grudnia 12, 2013

Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym



Składniki:


1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella
600 g filetu z indyka
200 ml śmietanki słodkiej 18%
100 ml wina białego wytrawnego
3 łyżeczki kaparów
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pełne łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka startego sera dojrzewającego
1 łyżka posiekanej kolendry

sól
pieprz





Wykonanie:

Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć na złoto.

Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką

grudnia 11, 2013

Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką


Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto
1/2 cukinii
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
duża garść szpinaku baby
70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki
około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego
100 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka masła

sól
pieprz
oliwa z oliwek




Wykonanie:

W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. 
Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę.
Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka.
Gotowe warzywa zdejmij z patelni.

Bananowy krem

grudnia 10, 2013

Bananowy krem


 Porcja dla 2 osób

Składniki :

200 g serka mascarpone
2 duże dojrzałe banany
1,5 łyżeczki cukru pudru
5 łyżek granoli
100 g gorzkiej czekolady

przyprawa do kawy i deserów KAMIS










Wykonanie:

Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodać granolę - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

E.Wedel - czekoladowe warsztaty na Mikołajki

grudnia 09, 2013

E.Wedel - czekoladowe warsztaty na Mikołajki

  W tym roku byłam grzeczna i Mikołaj o mnie nie zapomniał ;)
Na zaproszenie E.Wedel udałam się w podróż do Fabryki Przyjemności, czekoladą płynącej...


6 grudnia, godzina 5 rano pobudka !
Pogoda nie rozpieszcza, utrudnia podróż, ale razem z Towarzyszkami podróży Anią z Przypraw mnie oraz jej koleżanką docieramy nie spóźnione na miejsce.


Już od bramy wjazdowej czuć zapach czekolady...
Moje zmysły wariują !





Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja

grudnia 06, 2013

Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja

   Lubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować.
Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana.

Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, dlatego prezentuję pierożki w świątecznej scenerii.

Zapraszam także do dziewczyn:
Martyna - http://breakfastofdreams.blogspot.com/http://chiliandsugar.blogspot.com/
Edyta - http://pasja-smaku.blogspot.com/
Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/
Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/
Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html


 CIASTO:
500 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
120-150 ml wody
1 łyżka oleju rzepakowego

FARSZ: 
3/4 szkl. kaszy jaglanej
300 g białego sera
1 szkl. mleka 3,2%
0,5 szkl. wody
3 łyżki cukru
1 szkl. bakalii



Sernik gotowany waniliowo-kakaowy

grudnia 03, 2013

Sernik gotowany waniliowo-kakaowy

Składniki:

CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany

MASA SEROWA:  1 kg twarogu w wiadereczku, 1 jajko, 1/2 margaryny, 1 szkl cukru, 1 budyń waniliowy, 1 łyżka płaska maki ziemniaczanej, 1 laska wanilii




Wykonanie:


Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, upiec na spodzie tortownicy średnicy 26 cm.
  
Ser, cukier, jajko, margarynę podgrzewać na małym ogniu, mieszając. Dodać ziarenka z laski wanilii.

Budyń wymieszać z mąką - rozrobić w odrobinie mleka.

Do gotującej się masy serowej wlać budyń - gotować do zgęstnienia.


Zdrowe Warsztaty kulinarne 23-11-2013

grudnia 02, 2013

Zdrowe Warsztaty kulinarne 23-11-2013

    23 listopada udałam się do Warszawy...
Tym razem uczestniczyłam w Zdrowych Warsztatach Kulinarnych zorganizowanych przez BOSCH Polska oraz Fit & Easy.
Gościem honorowym warsztatów była Joanna Jabłczyńska - aktorka.


Warsztaty poprowadzili eksperci kulinarni z restauracji Sowa i przyjaciele.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo