grudnia 28, 2013
Tort zimowy z musem czekoladowym
Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus czekoladowy:
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
400 ml śmietanki 30%
Poncz:
1,5 szkl. przegotowanej wody
50 ml rumu
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek.
Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę.
Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta.
Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do masy jajecznej - delikatnie wymieszać.
Masę biszkoptową wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy średnicy 28 cm.
grudnia 24, 2013
Ekspresowy keks herbaciany
Składniki:
250 g cukru
4 torebki herbaty Earl Grey
230 g masła miękkiego
4 jajka
230 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g żurawiny suszonej Bakalland
50 g śliwek suszonych
80 g rodzynek
Wykonanie:
Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.
Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.
Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.
Mąkę pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła.
Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Na koniec wsypać bakalie - wymieszać.
grudnia 23, 2013
Makowa tarta z bezami
- 2 szkl. mąki pszennej
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mielonego maku, np BackMit
- 200 ml słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- budyń waniliowy
- 1 śmietan fix do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g małych bez
Wykonanie:
Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj
masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto.
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm.
Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.
Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm.
Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.
grudnia 22, 2013
Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami
Składniki:
1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20
szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula,
1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka
tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju
rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.
Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć.
Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.
Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć.
grudnia 18, 2013
Pierniczki choinkowe
Składniki:
50 g masła
100 g miodu
150 g cukru
450 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do piernika - całe opakowanie
Wykonanie:
Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
grudnia 13, 2013
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady
Składniki:
CIASTO:
2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.
MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
300 g białej czekolady
250 g śmietanki 30%
dodatkowo: 1 łyżka maku
Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami.
Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.
grudnia 12, 2013
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym
Składniki:
1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella
600 g filetu z indyka
200 ml śmietanki słodkiej 18%
100 ml wina białego wytrawnego
3 łyżeczki kaparów
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pełne łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka startego sera dojrzewającego
1 łyżka posiekanej kolendry
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć na złoto.
grudnia 11, 2013
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto
1/2 cukinii
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
duża garść szpinaku baby
70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki
około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego
100 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka masła
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę.
Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka.
Gotowe warzywa zdejmij z patelni.
grudnia 10, 2013
Bananowy krem
Porcja dla 2 osób
Składniki :
200 g serka mascarpone
2 duże dojrzałe banany
1,5 łyżeczki cukru pudru
5 łyżek granoli
100 g gorzkiej czekolady
przyprawa do kawy i deserów KAMIS
Wykonanie:
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodać granolę - wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
grudnia 09, 2013
E.Wedel - czekoladowe warsztaty na Mikołajki
W tym roku byłam grzeczna i Mikołaj o mnie nie zapomniał ;)
Na zaproszenie E.Wedel udałam się w podróż do Fabryki Przyjemności, czekoladą płynącej...
6 grudnia, godzina 5 rano pobudka !
Pogoda nie rozpieszcza, utrudnia podróż, ale razem z Towarzyszkami podróży Anią z Przypraw mnie oraz jej koleżanką docieramy nie spóźnione na miejsce.
Już od bramy wjazdowej czuć zapach czekolady...
Moje zmysły wariują !
Na zaproszenie E.Wedel udałam się w podróż do Fabryki Przyjemności, czekoladą płynącej...
6 grudnia, godzina 5 rano pobudka !
Pogoda nie rozpieszcza, utrudnia podróż, ale razem z Towarzyszkami podróży Anią z Przypraw mnie oraz jej koleżanką docieramy nie spóźnione na miejsce.
Już od bramy wjazdowej czuć zapach czekolady...
Moje zmysły wariują !
grudnia 06, 2013
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja
Lubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować.
Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana.
Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, dlatego prezentuję pierożki w świątecznej scenerii.
Zapraszam także do dziewczyn:
Martyna - http:// breakfastofdreams.blogspot.com/ / http:// chiliandsugar.blogspot.com/
Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana.
Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, dlatego prezentuję pierożki w świątecznej scenerii.
Zapraszam także do dziewczyn:
Martyna - http://
Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/
Dorota - http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/
Angelika- http:// duringthefreetime.blogspot.com/
Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/
Marta - http:// niebieskapistacja.blox.pl/html
CIASTO:
500 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
120-150 ml wody
1 łyżka oleju rzepakowego
FARSZ:
3/4 szkl. kaszy jaglanej
300 g białego sera
1 szkl. mleka 3,2%
0,5 szkl. wody
3 łyżki cukru
1 szkl. bakalii
Dorota - http://
Angelika- http://
Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/
Marta - http://
CIASTO:
500 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
120-150 ml wody
1 łyżka oleju rzepakowego
FARSZ:
3/4 szkl. kaszy jaglanej
300 g białego sera
1 szkl. mleka 3,2%
0,5 szkl. wody
3 łyżki cukru
1 szkl. bakalii
grudnia 03, 2013
Sernik gotowany waniliowo-kakaowy
Składniki:
CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany
MASA SEROWA: 1 kg
twarogu w wiadereczku, 1 jajko, 1/2 margaryny, 1 szkl cukru, 1 budyń
waniliowy, 1 łyżka płaska maki ziemniaczanej, 1 laska wanilii
Wykonanie:
Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą
część rozwałkować, upiec na spodzie tortownicy średnicy 26 cm.
Ser, cukier, jajko, margarynę podgrzewać na małym ogniu,
mieszając. Dodać ziarenka z laski wanilii.
Budyń wymieszać z mąką - rozrobić w odrobinie mleka.
Do gotującej się masy serowej wlać budyń - gotować do
zgęstnienia.