Zupa krem kukurydziano-marchewkowa

października 30, 2013

Zupa krem kukurydziano-marchewkowa



Składniki:

 500 ml bulionu drobiowego
3/4 szkl napoju migdałowego Alpro
350 g marchewki
1 mała pietruszka
200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej
1/2 cebuli
oliwa z oliwek

szczypta białego pieprzu

2 łyżeczki octu winnego białego Jamar
sól  
migdały do posypania zupy






Wykonanie:

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.
Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć. 
Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty.
Warzywa zalać bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę.

Chrupiące koszyczki z jabłkowym nadzieniem

października 28, 2013

Chrupiące koszyczki z jabłkowym nadzieniem


Składniki:

4 płaty makaronu Lubella lasagne

3 kwaśne jabłka
3 łyżki cukru brązowego
100 g migdałów

150 g serka mascarpone
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
cynamon

tarta biała czekolada


Wykonanie:

Zagotować wodę w dużym garnku. Do gotującej się wody wrzucić makaron. Zgasić płomień.
Po 5-6 minutach wyjąć płaty lasagne. Ostudzić.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. W rondelku smażyć jabłka z cukrem. Dodać cynamon do smaku.

Babeczki makaronowe

października 28, 2013

Babeczki makaronowe


Składniki:

100g makaronu spaghetti Lubella

100 g kabanosów wieprzowych
1 średnia cebula
3 łyżki kukurydzy
1 jajo
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
150 g sera mozarella

oliwa




Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty.

Placek "salceson"

października 28, 2013

Placek "salceson"



Składniki:

4 jajka
1 szkl. cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szkl, mąki pszennej
1/2 szkl. oleju

4 jabłka średniej wielkości




 
Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem.
Żółtka roztrzepać widelcem - dodać do piany z białek. Ubić.

Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao - dodać do jaj. Dolać olej - wszystko połączyć.

Strudel z jabłkami i rodzynkami

października 24, 2013

Strudel z jabłkami i rodzynkami



Ciasto: 
270 g mąki pszennej, 
1 żółtko, 
szczypta soli,
4 łyżki oleju, 
woda


Nadzienie: 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonu





Wykonanie: 

 
Z mąki, żółtka, soli, oleju zagnieć ciasto, dolewając wody ( około 180 ml ), tyle, żeby ciasto wyszło bardzo elastyczne.

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce.

Owsianka z rodzynkami i tartym jabłkiem

października 21, 2013

Owsianka z rodzynkami i tartym jabłkiem



Składniki - 2 porcje:

1,5 szkl. mleka
4 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki rodzynek
2 jabłka

posiekane migdały







Wykonanie:

W rondelku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wsyp płatki owsiane. Gotuj 6-7 minut. Dodaj rodzynki i cukier - gotuj jeszcze 2 minuty. 

W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione

października 19, 2013

Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione


Na pierogi:

Ciasto:
800 g mąki pszennej
2 jajka
200-220 ml wody
szczypta soli



Farsz:
1,5 szkl. soczewicy czerwonej
1 duża cebula
garść suszonych leśnych grzybów
250 g pieczarek
sól, pieprz





Wykonanie:

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym.
Pieczarki i grzyby pokroić także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć.

Ugotowaną soczewicę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą i pieprzem.
Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić.

Trufelki a'la bajaderki

października 17, 2013

Trufelki a'la bajaderki


Składniki:

100g czekolady mlecznej
  50g czekolady deserowej
100 g herbatników
200 g okrawków ciasta, u mnie biszkoptowe ( najlepiej suchego )
120 g chałwy
2 łyżki cukru pudru
50 ml rumu

wiórki kokosowe, mielone orzechy, kolorowy maczek



Wykonanie:

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - uważać by czekolady nie przegrzać.

Herbatniki oraz ciasto biszkoptowe zmielić.

Dodać pokruszoną chałwę, cukier puder i płynną czekoladę.
Na koniec do masy  dodać rum - wyrobić - najlepiej rękoma.

Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami

października 16, 2013

Pikanta zupa paprykowa z fasolą i salami


Składniki:

800 ml bulionu wołowego
1 duża cebula
2,5  papryki czerwone
1 mała papryczka chilli
sól
Zioła Toskańskie
olej rzepakowy

3 plastry salami
Czerwona fasola, np JAMAR




Wykonanie:

Cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie.
W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż do czasu aż cebula lekko zbrązowieje ( NIE PRZYPALI SIĘ).

Bulion na zupę zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut.

Żeberka z sosem orzechowym

października 15, 2013

Żeberka z sosem orzechowym


Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyka octu winnego
2 łyżki oleju

sól





Wykonanie:

Żeberka umyć, podzielić n porcje., posolić.

Zrobić marynatę.
Koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej i ocet - połączyć razem. Marynatą zalać żeberka i wetrzeć marynatę w mięso.
Odstawić na 2 godziny.

Chutney cebulowo-śliwkowy

października 10, 2013

Chutney cebulowo-śliwkowy


Składniki:

1,5 kg czerwonej cebuli
1 kg śliwek węgierek
150 ml octu winnego Jamar
1 szkl. cukru
szczypta soli









Cebulę pokrój w grubą kostkę.
Przełóż cebulę do głębokiej patelni lub garnka, zalej octem i gotuj około 5 minut pod przykryciem.

Śliwki wypestkuj, dodaj do cebuli. Dodaj cukier i sól.

Smaż na wolnym ogniu bez przykrycia, aż śliwki się rozpadną, a chutney nabierze odpowiedniej konsystencji.




Kochani, biorę udział w konkursie JAMAR na marynatę.
Jeśli ktoś chce i może - proszę o głosy na buraczki. Tylko uwaga - dodały się 2x... Prosze więc tam, gdzie jest więcej głosów.
tu można głosować

Zupa-krem z podgrzybków

października 09, 2013

Zupa-krem z podgrzybków


Składniki:



800 ml bulionu wołowego
4 średnie ziemniaki
1 marchew
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
350 g podgrzybków świeżych
1,5 łyżki jogurtu greckiego
olej rzepakowy
pieprz, sól
natka pietruszki



Wykonanie:


Cebulę pokroić w kostkę, ząbek czosnku posiekać nie za drobno.
Patelnię rozgrzać, wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Gdy olej się zagrzeje, wsypać cebulę z czosnkiem - podsmażyć.

Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, łodygi selera pokroić w drobną kosteczkę - dodać do cebuli - smażyć 7-8 minut - mieszając.

Muffiny dyniowo-bakaliowe - akcja "Lubelski kociołek"

października 05, 2013

Muffiny dyniowo-bakaliowe - akcja "Lubelski kociołek"

Pierwsza edycja lubelskiego gotowania ruszyła ...
Chętnie dołączyłam do innych dziewczyn i też przygotowałam dyniowy przysmak. 
Nasza akcja nosi nazwę " Lubelski kociołek" i biorą w niej udział:
* http://stokolorowkuchni.blox.pl
* http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com
* http://niebieskapistacja.blox.pl
* http://przyprawmnie.blogspot.com
http://moderntasteblog.blogspot.com 
http://pasja-smaku.blogspot.com
* http://jedzismakuj.blogspot.com
* http://eksplozjasmaku.blox.pl
* http://studniamiodu.blogspot.com
i ja :)

                                                                                                            


Składniki:

1 szkl startej na dużych oczkach dyni
1 szkl cukru
1 3/4 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka 
1/2 szkl oleju
1/2 szkl. bakalii





Łosoś z puree brokułowym

października 05, 2013

Łosoś z puree brokułowym


Składniki:

200 g filetu z łososia
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
olej rzepakowy

100 g kabanosów wieprzowych

brokuł
2 łyżki śmietany 12%





Łososia podzielić na porcje, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić rybę na 20 minut.

 W tym czasie umyć brokuła, podzielić na różyczki - ugotować na parze.

października 04, 2013

Wspominając Europejski Festiwal Smaku w Lublinie...





        Europejski Festiwal Smaku, który odbył się w Lublinie w dniach 5-8 września odcisną w mej pamięci dużo miłych wspomnieć.

Chciałam dziś do tych momentów powrócić i przedstawić Wam kolejne wydarzenia z tych dni.


Wstęp mogliście przeczytać już na moim blogu, w tym wpisie.


    Nie sposób oddać w pełni, tu w tym tekście, wszystkich emocji towarzyszących Festiwalowi…

Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było. 

Drobiowe pulpeciki na makaronie podane

października 02, 2013

Drobiowe pulpeciki na makaronie podane


Składniki:

1 pierś z kurczaka
4 pieczarki
1 łodyga selera naciowego
mała cebulka
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz

1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma Mia




Cebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić. 
Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błon i chrząstek, pokroić na kawałki.
Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować.
Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku - wymieszać.

Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym

października 01, 2013

Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym




CIASTO:

150 g masła
30 g tartych orzechów laskowych
100 g cukru
szczypta soli
1 żółtko
250 g mąki pszennej


masło orzechowe




Masło kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła.
Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną.
Wylepiamy ciastem foremki.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo