chlebek bananowy z bakaliami

września 28, 2013

chlebek bananowy z bakaliami


Składniki:

4 dojrzałe banany
1 jajko
75 g masła
150 g cukru trzcinowego
cukier waniliowy
1 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szkl bakali ( figi, rodzynki, morel, skórka pomarańczowa )



Wykonanie:

Banany rozgnieść widelcem.
Utrzeć masło z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i jajkiem
Do masy dodać rozgniecione banany. Wymieszać.

Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli

września 26, 2013

Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli


Składniki:

350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa )
2 cebule
1/2 bakłażana
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 papryczki chilli 
1/3 szkl. czerwonego wina
olej rzepakowy
sól, pieprz

woda






Wykonanie:

Mięso kroimy w większą kostkę.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo.

Placuszki gryczano-ziemniaczane z sosem grzybowym

września 25, 2013

Placuszki gryczano-ziemniaczane z sosem grzybowym


Składniki:

1 woreczek kaszy gryczanej
3 średnie ziemniaki
jajko
sól, pieprz

olej rzepakowy RAPSO do smażenia







Wykonanie:

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Ziemniaki obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych oczkach.
Kaszę gryczaną łączymy z ziemniakami, jajkiem - doprawiamy solą i pieprzem

Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi

września 20, 2013

Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi


Składniki:
1,5 szkl. pęczaku
1 cebulka
leśne grzyby w ilości wg uznania ( u mnie borowiki i kozaki )
15 dag sera żółtego, np Gouda 
1/3 szkl. białego wina ( wytrawne lub półwytrawne )
woda
2 łyżki masła
1 łyżka oleju

sól, pieprz


WYKONANIE:

Na patelni rozgrzej olej i łyżkę masła.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę - usmaż. Przełóż do miseczki.
Na tłuszczu po cebulce - podsmaż grzyby. Zdejmij z patelni.

Tartaletki z warzywami sezonowymi

września 19, 2013

Tartaletki z warzywami sezonowymi


SKŁADNIKI:


Ciasto:

200g masła
400 g mąki ( lub więcej jeśli ciasto jest rzadkie )
1 żółtko
szczypta soli
łyżka zimnej wody





Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Wycina koło, wylepić nimi foremki. Piec w 180 stopniach około 20 minut.

Gruszki w syropie

września 17, 2013

Gruszki w syropie



Około 2 kg twardych gruszek



Syrop:

1 l wody
0,5 kg cukru
2 łyżki octu 10%, np Jamar
goździki, cynamon









Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.

Wodę zagotować z cukrem i octem.

Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce.
Owoce zalać gorącym syropem.
Pasteryzować 10-12 minut.



Czekoladowiec z bazylią

września 16, 2013

Czekoladowiec z bazylią


Na ciasto:

6 jaj
1 szkl. cukru pudru
250 g margaryny
0,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka listków siekanej bazylii czerwonej







Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Do utartej na puch margaryny dodajemy po jednym żółtku - ciągle ucierając.
Mąki, kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy do ucieranej masy.
Ubijamy pianę z białek. Bazylię siekamy bardzo drobno.
Do ciasta dodajemy pianę i bazylię - delikatnie, ale dokładnie łączymy.

Makaronowa zapiekanka serowo-pomidorowa

września 14, 2013

Makaronowa zapiekanka serowo-pomidorowa



Składniki:

1/3 opakowania makaronu Mamma Mia - pióra
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku

150 g twarogu
70 g sera żółtego, np gouda
7-8 oliwek
tymianek świeży

sól, pieprz



Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente.

Ser żółty zetrzeć na najmniejszych oczkach, oliwki i tymianek bardzo drobno posiekać.
Wszystko połączyć z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem.

Mleczny torcik na migdałowym spodzie

września 12, 2013

Mleczny torcik na migdałowym spodzie

Spód:

130 g masła
150 g migdałów w słupkach
150 g herbatników kakaowych

Masa:
250 ml mleka
400 ml kremówki
4 łyżki cukru
3 płaskie łyżki żelatyny
50 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka w proszku



 Wykonanie:

Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów.
Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść.
Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C.
Ostudzić.

września 10, 2013

Europejski Festiwal Smaku
Lublin 2013



  Jak już wspominałam na fan pagu, w dniach 5-8 września w Lublinie odbył się Europejski Festiwal Smaku.
Ta kulinarno-kulturalna impreza zgromadziła smakoszy, koneserów, kucharzy i wszystkich tych co kochają nie tylko kulinaria.
Na Starym Mieście w Lublinie oraz na Błoniach pod Zamkiem, wielu wystawców prezentowało lokalne specjały.
Chlebowe paluszki z oliwkami i parmezanem

września 03, 2013

Chlebowe paluszki z oliwkami i parmezanem


Składniki:

0,5 szkl. ciepłego mleka
10 dag drożdży
około 2 szkl. mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki siekanych oliwek czarnych
rozmaryn
oliwa do smarowania



Wykonanie:

W ciepłym ( nie gorącym ! ) mleku, rozprowadzić drożdże. Posolić.
 Powoli wsypywać mąkę i wyrabiać ciasto.
Ciasto ma być pulchne, ale nie klejące. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.

Pieczone brzoskwinie w różowym winie

września 02, 2013

Pieczone brzoskwinie w różowym winie



Składniki:

4 duże brzoskwinie
3/4 szkl. wiana różowego półsłodkiego Celebro
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej












Wykonanie:

Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżeczką wydrążyć nieco miąższu.
Miód rozpuścić w winie.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo