sierpnia 31, 2013

Kolorowo-torcikowo prezentuje:


Tort dla Juleczki, na 2-gie urodzinki.

 



Kasza gryczana z warzywami sezonowymi

sierpnia 30, 2013

Kasza gryczana z warzywami sezonowymi

Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej
3-4 małe młode marchewki
2 młode małe pietruszki
2 małe plastry selera
1 cebula czerwona
10-12 pomidorków koktajlowych
garść migdałów 
natka pietruszki i selera

1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz


Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.

Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym

sierpnia 27, 2013

Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym


Składniki:

800 g ziemniaków
250 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula duża
natka pietruszki - ilość wg uznania
sól, pieprz, olej do smażenia

na sos:
2 łyżki serka ricotta
3 łyżki majonezu, polecam Pomorski
2 ząbki czosnku
sól, bazylia do smaku



Wykonanie:

Cebulę pokroić w grubszą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto.
Cebulkę przełożyć do miseczki, olej na patelni zostawić.

Sałatka z cukinii ( do grilla )

sierpnia 26, 2013

Sałatka z cukinii ( do grilla )



Składniki:

1 średnia cukinia
1/3 szkl. siekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1/3 szkl. oliwy

sól, pieprz






Wykonanie:

Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1,5 - 2 cm.

Rozgrzej patelnię, na suchej patelni połóż krążki cukinii, przykryj pokrywą.
Smaż z obu stron, aż cukinia zmięknie.

Biszkoptowe naleśniczki z owocami sezonowymi

sierpnia 24, 2013

Biszkoptowe naleśniczki z owocami sezonowymi



Składniki:

3/4 szkl. mleka
1 szkl. mąki szennej
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego

owoce sezonowe
deser waniliowy Alpro





Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtej jaj. Białka ubić na sztywno.

W oddzielnym naczyniu zmiksować mleko, mąkę, żółtka, cukier i olej.
Do gotowej masy naleśnikowej dodać pianę - delikatnie wymieszać.

Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie

sierpnia 24, 2013

Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie

Składniki:
400-450 g polędwicy wieprzowej
1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie )
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz
olej do smażenia
1 pomidor
1/2 kabaczka
świeży tymianek

Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić.
Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić na min. 30 minut.
Orzechowy makaron z jabłkami

sierpnia 23, 2013

Orzechowy makaron z jabłkami


Składniki:

1/2 opakowania makaronu Mamma Mia - kokardki

4 łyżki tartych orzechów Back Mit
łyżeczka miodu
łyżka oleju rzepakowego

4 jabłka
4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu




Wykonanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do rondelka, posypać cukrem - smażyć 5 minut. Pod koniec smażenia dodać cynamon.

Serniczek z jeżynami pod owsianą kruszonką

sierpnia 23, 2013

Serniczek z jeżynami pod owsianą kruszonką


Składniki:

CIASTO:
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
170 g margaryny
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka





Wykonanie:

Margarynę rozpuścić, ostudzić.
Do margaryny dodawać partiami mąkę kukurydzianą, jajka, cukier, proszek do pieczenia - mieszać.
Do powstałej masy dodać mąkę pszenną - zagnieść ciasto. Około 3 łyżki ciasta zostawić. Z reszty
uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na 30 min.

sierpnia 22, 2013

Zaległa relacja z Pikniku Smakoszy w Lublinie


      Wspominałam już, że dnia 17 sierpnia w Lublinie, miał miejsce Pierwszy Piknik Smakoszy.
Z relacją czekałam aż tyle... bo ja gapa... zapomniałam aparatu.
Dzięki uprzejmości innych blogerek, tu specjalne podziękowania kieruję do Karoliny, mam foty :D


   Piknik rozpoczął się o godz. 18 na Moście Kultury w Lublinie.
W  Pikniku udział wzięły:


sierpnia 22, 2013

Warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim
- organizator Fairy -


   20 sierpnia, w SmArt Studio w Warszawie, odbyło się pierwsze z trzech spotkań ze zwycięzcami konkursu Fairy Platinum na najtrudniejsze danie.
Konkurs przeprowadzony był na portalu everydayme.pl

Wśród zwycięzców nie byli sami blogerzy kulinarni... Byli tam ludzie z pasją do gotowania.


Foto z Grzegorzem Łapanowskim

  Z ośmiu uczestników warsztatów, stawiło się 7 osób.
Po wstępnym wykładzie oraz zapoznaniu się zabraliśmy się "do roboty" , czyli gotowania :)
Okrasa z pstrąga

sierpnia 19, 2013

Okrasa z pstrąga

  Dziś prezentuję drugi przepis, który wykorzystałam podczas Pikniku smakoszy w Lublinie.




Składniki:

2 świeże pstrągi
1 mała czerwona cebulka
150 g masła
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz






  Wykonanie:

Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem.
Odstawi do wystygnięcia.

Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki.

Tarta śliwkowo - czekoladowa

sierpnia 18, 2013

Tarta śliwkowo - czekoladowa


  Prezentuję Wam tartę, jaką zabrałam na wczorajszy Piknik Smakoszy w Lublinie.



Składniki:

CIASTO:
125 g masła/margaryny
250 g mąki
70 g cukru
odrobina wody

NADZIENIE:
300 g śmietany 18 %
3 jajka
0,5 szkl. cukru
1/2 tabliczki  czekolady deserowej

300-350 g śliwek


Wykonanie:

Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody.

Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć na 30-40 min. do lodówki.

sierpnia 17, 2013

Piknik smakoszy Lublin



   Już dziś, o godzinie 18, rozpoczyna się Piknik Smakoszy w Lublinie.
Wydarzenie będzie miało miejsce na Moście Kultury.
Deser z mango

sierpnia 16, 2013

Deser z mango



Składniki:

4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
2 łyżki tartych orzechów Back Mit

1/2 dużego mango
150 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka miodu




Wykonanie:

Rozgrzać patelnię. Połączyć na niej olej z miodem. Wsypać płatki i orzechy - chwilkę podgrzewać - mieszając.
Ostudzić.

Kokosowa tarta z jeżynami

sierpnia 15, 2013

Kokosowa tarta z jeżynami


Składniki:


CIASTO:
125 g masła/margaryny
250 g mąki
70 g cukru
odrobina wody







Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać troszkę wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.


NADZIENIE:

Naleśniki z nadzieniem serowo-czekoladowym podane z sosem jeżynowym

sierpnia 14, 2013

Naleśniki z nadzieniem serowo-czekoladowym podane z sosem jeżynowym


Składniki na naleśniki:

* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej

olej do smażenia
 




 Wykonanie:

Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.


Nadzienie serowe:

250 g twarogu
4 łyżki cukru
odrobina mleka

Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą

sierpnia 14, 2013

Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą


Składniki:

1 cebula
3-4 ząbki czosnku
kilogram pomidorów
1 marchewka
700-800 ml wody
1 kostka  rosołowa drobiowa
2 łyżki tartej mozzarelli
bazylia
sól

oliwa do smażenia



Wykonanie:

Oliwę rozgrzać w garnku.
Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć.
Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę.

Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów

sierpnia 13, 2013

Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów



Składniki:

2 kg zielonych pomidorów
3 cytryny
1/2 imbiru 
około 1 kg cukru








Wykonanie:

Pomidory umyj, pokrój na cząstki. 
Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną.

Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek.

Spaghetti z sosem z grillowanej  cukinii

sierpnia 12, 2013

Spaghetti z sosem z grillowanej cukinii


Składniki:

1 średnia cukinia
2 łyżki serka topionego Blue Cheese
łyżeczka siekanej bazylii
sól

oliwa 

makaron spaghetti - polecam Mamma Mia




Wykonanie:

Patelnię grillową posmarować oliwą.
Cukinię pokroić w plastry grubości 1,5 cm. Kłaść na rozgrzanej patelni - grillowaćaż się zrumienią.

Dwukolorowy sernik na zimno

sierpnia 11, 2013

Dwukolorowy sernik na zimno

Składniki:

1 kg sera twarogowego w wiadereczku
3/4 szkl. cukru pudru
300 ml kremówki
1,5 szkl. jeżyn
2 łyżki żelatyny

na spód:
1/2 szkl. płatków kukurydzianych
1/2 szkl pokruszonych krakersów
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka kakao
1/3 kostki masła lub margaryny

galaretka - owoce leśne


Wykonanie:

Masło/margarynę rozpuścić.
Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować.

Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść.

Jeżynowy deser z bezami ( Bałagan w Eton )

sierpnia 10, 2013

Jeżynowy deser z bezami ( Bałagan w Eton )






Składniki:

300 ml śmietanki kremówki 
1 szklanka jeżyn
1,5 szklanki pokruszonych bez











Wykonanie:

Śmietankę mocno schłodzić. Zimną ubić na sztywno.
Owoce rozgnieść widelcem. Dodać do śmietanki. 
Wsypać pokruszone bezy - delikatnie połączyć. Nie dokładnie.

Wafle z ziarnem słonecznika

sierpnia 10, 2013

Wafle z ziarnem słonecznika






Składniki:


100 g pestek słonecznika
125 g margaryny
1 puszka mleka kondensowanego
4-5 łyżek mleka w proszku










Wykonanie:

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Dodać margarynę - rozpuścić. Wlać mleko - wymieszać.

Domowa nutella

sierpnia 08, 2013

Domowa nutella



Składniki:

300 g orzechów laskowych tartych
1/3 szkl. oleju rzepakowego RAPSO
1/2 szkl. cukru pudru
1/3 szkl. kakao
120 ml mleka kondensowanego niesłodzonego







Wykonanie:

Orzechy wrzucić do blendera, mielić chwilkę.
Dodać cukier, kakao i olej oraz mleko - miksować. Jeśli krem wydaje się za gęsty - dodać jeszcze mleka.

Babeczki ziemniaczane

sierpnia 07, 2013

Babeczki ziemniaczane




Składniki:

0,5 kg ziemniaków
1/2 cebuli
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz






Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Po 5 minutach odcisnąć.
Dodać mąkę, jajo, doprawić do smaku.

Formę do babeczek/muffinek posmarować olejem, posypać tartą bułką, napełniać ziemniaczanym ciastem.

Sałatka z jarmużu i pieczonych pomidorków

sierpnia 06, 2013

Sałatka z jarmużu i pieczonych pomidorków

Składniki:

kilka liści jarmużu
15-20 pieczonych pomidorków koktajlowych
1/4 cebuli
1 gotowane jajko 
2 łyżki kukurydzy

DIP:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy ( ja dałam musztardę chrzanową Ocetix )
sól, pieprz, przyprawa - zioła włoskie


Jarmuż porwij na kawałki - ułóż na talerzu.

Jajko pokrój na ćwiartki, połóż na środku liści jarmuży.

Piernik z kabaczka

sierpnia 06, 2013

Piernik z kabaczka



Składniki:

1,5 szklanki startego na grubych oczkach kabaczka
2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. oleju
1 1/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu




Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć - utrzeć na jednolite ciasto.
Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Warzywne leczo

sierpnia 06, 2013

Warzywne leczo


Składniki:

30 dag kiełbasy, np śląskiej
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
3 marchewki
2 średnie kabaczki

łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka

olej



Wykonanie: 

Patelnię rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę - wrzucić na rozgrzany tłuszcz  - lekko udusić.
Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć.

Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową

sierpnia 05, 2013

Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową

Składniki:

CIASTO:
25 dag mąki
1/3 szkl. cukru
1 jajko
1/2 kostki masła

MASA:
25 dag mleka kondensowanego słodzonego
10 dag kwaśnej śmietany
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka

około 0,5 kg śliwek


Wykonanie:

Zimne masło  pokroić na małe kawałki.
Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

sierpnia 03, 2013

Zapiekanka ryżowa z jabłkami



Składniki:

1 l mleka
2,5 szkl. ryżu białego
4 łyżki cukru
cukier waniliowy










Mleko gotujemy z cukrem, na wrzące wsypujemy ryż. Gotujemy 10 minut, pilnując żeby się nie przypaliło.
Ryż przykrywamy pokrywą i odstawiamy, żeby wchłoną resztę płynu.




 Nadzienie:
2 kg letnich jabłek, np papierówek
5 łyżek cukru
łyżeczka cynamonu
 

Tarta z gruszkami

sierpnia 02, 2013

Tarta z gruszkami





Składniki:

125 g masła lub margaryny
1 szkl. mąki
0,5 szkl. otrąb owsianych
1 żółtko
1/3 szkl. cukru
 odrobina wody







 WYKONANIE:

Za podanych składników zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodajemy wodę.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.

Naleśniki z jabłkami

sierpnia 02, 2013

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki - ciasto



Składniki:
* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej

olej do smażenia










Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.


Nadzienie :

1,5 kg jabłek letnich, np papierówek
cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)
szczypta cynamonu
odrobina wody

Karmelizowane marchewki

sierpnia 01, 2013

Karmelizowane marchewki



Składniki:

300-400 g młodej małej marchewki
50 g masła
1 łyżka miodu
sól









Wykonanie:

Marchewki oczyść.
W wysokiej patelni rozgrzej masło.
Na tłuszcz wrzuć marchewkę, delikatnie posól - duś pod przykryciem.
Gdy marchew zacznie robić się miękka, dodaj masło i duś jeszcze 5-8 minut.


Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo