sierpnia 30, 2013
Kasza gryczana z warzywami sezonowymi
Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej
3-4 małe młode marchewki
2 młode małe pietruszki
2 małe plastry selera
1 cebula czerwona
10-12 pomidorków koktajlowych
garść migdałów
natka pietruszki i selera
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
1 woreczek kaszy gryczanej
3-4 małe młode marchewki
2 młode małe pietruszki
2 małe plastry selera
1 cebula czerwona
10-12 pomidorków koktajlowych
garść migdałów
natka pietruszki i selera
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
sierpnia 27, 2013
Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym
Składniki:
800 g ziemniaków
250 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula duża
natka pietruszki - ilość wg uznania
sól, pieprz, olej do smażenia
na sos:
2 łyżki serka ricotta
3 łyżki majonezu, polecam Pomorski
2 ząbki czosnku
sól, bazylia do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w grubszą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto.
Cebulkę przełożyć do miseczki, olej na patelni zostawić.
sierpnia 26, 2013
Sałatka z cukinii ( do grilla )
Składniki:
1 średnia cukinia
1/3 szkl. siekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1/3 szkl. oliwy
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1,5 - 2 cm.
Rozgrzej patelnię, na suchej patelni połóż krążki cukinii, przykryj pokrywą.
Smaż z obu stron, aż cukinia zmięknie.
sierpnia 24, 2013
Biszkoptowe naleśniczki z owocami sezonowymi
Składniki:
3/4 szkl. mleka
1 szkl. mąki szennej
3 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
owoce sezonowe
deser waniliowy Alpro
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtej jaj. Białka ubić na sztywno.
W oddzielnym naczyniu zmiksować mleko, mąkę, żółtka, cukier i olej.
Do gotowej masy naleśnikowej dodać pianę - delikatnie wymieszać.
sierpnia 24, 2013
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie
Składniki:
400-450 g polędwicy wieprzowej
1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie )
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz
sól, pieprz
olej do smażenia
1 pomidor
1/2 kabaczka
świeży tymianek
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić.
Wino, miód, sos sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Odstawić na min. 30 minut.
sierpnia 23, 2013
Orzechowy makaron z jabłkami
Składniki:
1/2 opakowania makaronu Mamma Mia - kokardki
4 łyżki tartych orzechów Back Mit
łyżeczka miodu
łyżka oleju rzepakowego
4 jabłka
4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do rondelka, posypać cukrem - smażyć 5 minut. Pod koniec smażenia dodać cynamon.
sierpnia 23, 2013
Serniczek z jeżynami pod owsianą kruszonką
Składniki:
CIASTO:
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
170 g margaryny
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić, ostudzić.
Do margaryny dodawać partiami mąkę kukurydzianą, jajka, cukier, proszek do pieczenia - mieszać.
Do powstałej masy dodać mąkę pszenną - zagnieść ciasto. Około 3 łyżki ciasta zostawić. Z reszty
uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na 30 min.
sierpnia 22, 2013
Zaległa relacja z Pikniku Smakoszy w Lublinie
Wspominałam już, że dnia 17 sierpnia w Lublinie, miał miejsce Pierwszy Piknik Smakoszy.
Z relacją czekałam aż tyle... bo ja gapa... zapomniałam aparatu.
Dzięki uprzejmości innych blogerek, tu specjalne podziękowania kieruję do Karoliny, mam foty :D
Piknik rozpoczął się o godz. 18 na Moście Kultury w Lublinie.
W Pikniku udział wzięły:
Magdalena - http://www.messybeauty.pl/
Agnieszka - http://studniamiodu.blogspot.com/
Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/
sierpnia 22, 2013
Warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim
- organizator Fairy -
20 sierpnia, w SmArt Studio w Warszawie, odbyło się pierwsze z trzech spotkań ze zwycięzcami konkursu Fairy Platinum na najtrudniejsze danie.
Konkurs przeprowadzony był na portalu everydayme.pl
Wśród zwycięzców nie byli sami blogerzy kulinarni... Byli tam ludzie z pasją do gotowania.
Foto z Grzegorzem Łapanowskim
Z ośmiu uczestników warsztatów, stawiło się 7 osób.
Po wstępnym wykładzie oraz zapoznaniu się zabraliśmy się "do roboty" , czyli gotowania :)
sierpnia 19, 2013
Okrasa z pstrąga
Dziś prezentuję drugi przepis, który wykorzystałam podczas Pikniku smakoszy w Lublinie.
Składniki:
2 świeże pstrągi
1 mała czerwona cebulka
150 g masła
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem.
Odstawi do wystygnięcia.
Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki.
Składniki:
2 świeże pstrągi
1 mała czerwona cebulka
150 g masła
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem.
Odstawi do wystygnięcia.
Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki.
sierpnia 18, 2013
Tarta śliwkowo - czekoladowa
Prezentuję Wam tartę, jaką zabrałam na wczorajszy Piknik Smakoszy w Lublinie.
Składniki:
CIASTO:
125 g masła/margaryny
250 g mąki
70 g cukru
odrobina wody
NADZIENIE:
300 g śmietany 18 %
3 jajka
0,5 szkl. cukru
1/2 tabliczki czekolady deserowej
300-350 g śliwek
Wykonanie:
Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę zimnej wody.
Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć na 30-40 min. do lodówki.
sierpnia 14, 2013
Naleśniki z nadzieniem serowo-czekoladowym podane z sosem jeżynowym
Składniki na naleśniki:
* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej
olej do smażenia
Wykonanie:
Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.
Nadzienie serowe:
250 g twarogu
4 łyżki cukru
odrobina mleka
sierpnia 14, 2013
Zupa prawdziwie pomidorowa z mozzarellą
Składniki:
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
kilogram pomidorów
1 marchewka
700-800 ml wody
1 kostka rosołowa drobiowa
2 łyżki tartej mozzarelli
bazylia
sól
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Oliwę rozgrzać w garnku.
Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - podsmażyć.
Dodać posiekany czosnek i startą na tarce marchewkę.
sierpnia 11, 2013
Dwukolorowy sernik na zimno
Składniki:
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
3/4 szkl. cukru pudru
300 ml kremówki
1,5 szkl. jeżyn
2 łyżki żelatyny
na spód:
1/2 szkl. płatków kukurydzianych
1/2 szkl pokruszonych krakersów
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka kakao
1/3 kostki masła lub margaryny
galaretka - owoce leśne
Wykonanie:
Masło/margarynę rozpuścić.
Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować.
Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść.
1 kg sera twarogowego w wiadereczku
3/4 szkl. cukru pudru
300 ml kremówki
1,5 szkl. jeżyn
2 łyżki żelatyny
na spód:
1/2 szkl. płatków kukurydzianych
1/2 szkl pokruszonych krakersów
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka kakao
1/3 kostki masła lub margaryny
galaretka - owoce leśne
Wykonanie:
Masło/margarynę rozpuścić.
Płatki kukurydziane, krakersy, cukier - zblendować. Dodać tłuszcz - miksować.
Powstałą masę wyłożyć do tortownicy - mocno ugnieść.
sierpnia 08, 2013
Domowa nutella
Składniki:
300 g orzechów laskowych tartych
1/3 szkl. oleju rzepakowego RAPSO
1/2 szkl. cukru pudru
1/3 szkl. kakao
120 ml mleka kondensowanego niesłodzonego
Wykonanie:
Orzechy wrzucić do blendera, mielić chwilkę.
Dodać cukier, kakao i olej oraz mleko - miksować. Jeśli krem wydaje się za gęsty - dodać jeszcze mleka.
sierpnia 06, 2013
Sałatka z jarmużu i pieczonych pomidorków
Składniki:
kilka liści jarmużu
15-20 pieczonych pomidorków koktajlowych
1/4 cebuli
1 gotowane jajko
2 łyżki kukurydzy
DIP:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy ( ja dałam musztardę chrzanową Ocetix )
sól, pieprz, przyprawa - zioła włoskie
Jarmuż porwij na kawałki - ułóż na talerzu.
Jajko pokrój na ćwiartki, połóż na środku liści jarmuży.
kilka liści jarmużu
15-20 pieczonych pomidorków koktajlowych
1/4 cebuli
1 gotowane jajko
2 łyżki kukurydzy
DIP:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy ( ja dałam musztardę chrzanową Ocetix )
sól, pieprz, przyprawa - zioła włoskie
Jarmuż porwij na kawałki - ułóż na talerzu.
Jajko pokrój na ćwiartki, połóż na środku liści jarmuży.
sierpnia 06, 2013
Piernik z kabaczka
Składniki:
1,5 szklanki startego na grubych oczkach kabaczka
2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. oleju
1 1/3 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć - utrzeć na jednolite ciasto.
Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia.
sierpnia 06, 2013
Warzywne leczo
Składniki:
30 dag kiełbasy, np śląskiej
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
3 marchewki
2 średnie kabaczki
łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka
olej
Wykonanie:
Patelnię rozgrzać, wlać 2 łyżki oleju.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę - wrzucić na rozgrzany tłuszcz - lekko udusić.
Kiełbasę pokroić w pół plastry - dodać do cebuli - podsmażyć.
sierpnia 05, 2013
Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową
Składniki:
CIASTO:
25 dag mąki
1/3 szkl. cukru
1 jajko
1/2 kostki masła
MASA:
25 dag mleka kondensowanego słodzonego
10 dag kwaśnej śmietany
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka
około 0,5 kg śliwek
Wykonanie:
Zimne masło pokroić na małe kawałki.
Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
CIASTO:
25 dag mąki
1/3 szkl. cukru
1 jajko
1/2 kostki masła
MASA:
25 dag mleka kondensowanego słodzonego
10 dag kwaśnej śmietany
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka
około 0,5 kg śliwek
Wykonanie:
Zimne masło pokroić na małe kawałki.
Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
sierpnia 03, 2013
Zapiekanka ryżowa z jabłkami
Składniki:
1 l mleka
2,5 szkl. ryżu białego
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Mleko gotujemy z cukrem, na wrzące wsypujemy ryż. Gotujemy 10 minut, pilnując żeby się nie przypaliło.
Ryż przykrywamy pokrywą i odstawiamy, żeby wchłoną resztę płynu.
Nadzienie:
2 kg letnich jabłek, np papierówek
5 łyżek cukru
łyżeczka cynamonu
sierpnia 02, 2013
Tarta z gruszkami
Składniki:
125 g masła lub margaryny
1 szkl. mąki
0,5 szkl. otrąb owsianych
1 żółtko
1/3 szkl. cukru
odrobina wody
WYKONANIE:
Za podanych składników zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto
jest za suche, dodajemy wodę.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić
na 30 minut do lodówki.
sierpnia 02, 2013
Naleśniki z jabłkami
Naleśniki - ciasto
Składniki:
* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej
olej do smażenia
Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.
Nadzienie :
1,5 kg jabłek letnich, np papierówek
cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)
szczypta cynamonu
odrobina wody
Składniki:
* 1 jajko
* 1 szkl. mąki pszennej
* 0,5 l mleka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju
* 3-4 łyżki wody mineralnej
olej do smażenia
Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.
Smażyć naleśniki.
Nadzienie :
1,5 kg jabłek letnich, np papierówek
cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :)
szczypta cynamonu
odrobina wody