stycznia 25, 2013

Na zimowe wieczory
- jabłuszka z orzechami -


Podzielę się z Wami moim ostatnim przepisem na pieczone jabłuszka.
To prawdziwa eksplozja smaków - spróbujcie sami !



Jabłka z orzechami - przepis

4-6 jabłek

Jabłka wydrążamy, tak by powstały z nich miseczki.

stycznia 22, 2013

Z okazji Dnia Babci i Dziadka
- ciasto dla mojej babci -

Wczoraj wieczorem postanowiłam upiec ciasto dla babci, by zrobić jej prezent w dniu jej święta. Nie miałam go już jak zanieść, więc podaruję go dzisiaj ! Oczywiście nie całe - babcia nie dała by rady tyle :) Trochę zostawiam sobie i moim domowym łasuchom.




Murzynek z serem - przepis

Składniki:
CIASTO: 20 dag margaryny
               3 łyżki oleju
               1 1/2 szkl. cukru
               1/3 szkl. wody
                3 łyżki kakao
               
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku - zagotować - odstawić do wystygnięcia.
Gdy już będzie zimne dodać:

stycznia 20, 2013

Ciasteczka
- stemplowane -

Wczoraj z Igusią piekłyśmy ciasteczka.
Już dawno, dawno temu kupiłam pewne foremki - wykrawaczki do ciasteczek. I tak sobie leżały zapomniane w szufladzie. Igusia je "odkryła" i zadecydowała - zróbmy ciasteczka mamo !
Nie wypadało odmawiać. Szukałam długo przepisu, znalazłam jeden! Jednak na przyszłość poszukam  innego, bo kontury się  zacierają podczas pieczenia. 
Mimo wszystko coś tam widać...



CIASTECZKA - przepis

Składniki:
250 g margaryny
2,5 - 3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki sezamu
Gołąbki domowe

stycznia 18, 2013

Gołąbki domowe

Dziś przepis na tradycyjne, domowe gołąbki oraz test naczynia żaroodpornego marki Termisil.
Nadrabiam zaległości z wczoraj...
Niestety komputer mi się popsuł , korzystam z innego - starego, że hoho... dlatego tak mało wpisów.
Wczoraj mąż "zmusił" mnie do zrobienia gołąbków. Nie ukrywam - jest to danie, którego nie lubię robić... Choć jeść - jak najbardziej.
Wspólnymi siłami udało nam się przyrządzić gołąbki zapiekane w naczyniu żaroodpornym TERMISIL.

Gołąbków wyszło bardzo dużo, nie liczyłam - ale na około około 20 sztuk.

Gołąbki - przepis

1 kg mięsa mielonego - ja użyłam z szynki
0,5 kg ryżu - ugotować
2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle
łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis
pieprz, sól - do smaku
2 jajka

Z podanych składników wyrobić farsz.

Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać pojdeńyczo liście.

stycznia 16, 2013

Groszek ptysiowy Brześć
- zupa z selera -
 
 
Dzisiaj u mnie przepis na pyszna zupkę z selera z dodatkiem groszku ptysiowego Brześć.
Groszek ptysiowy to dodatek do wielu zup i kremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ...


Zupa krem z selera - przepis

Składniki:
2 średnie cebule
150 g selera
4-5 średnich ziemniaków
mała marchewka
por
1 l wody
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
koperek
Groszek ptysiowy BRZEŚĆ 
masło, oliwa 

stycznia 13, 2013

Ekspresowe ciasteczka

Przekonałam się niedawno, że co jak co - ale ciasto francuskie warto mieć zawsze w lodówce.
W mgnieniu oka można z niego wyczarować zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Zwykłe i wykwintne, eleganckie i "domowego użytku"...

A, że na niedzielę nic nie piekłam, bo jeszcze nie chcę się zbytnio przeciążać, zrobiłam szybkie ciasteczka francuskie z marmoladą.



Do przygotowanie potrzebne są:

stycznia 12, 2013

Szybki obiad - zupa z soczewicy

Gdy nie ma czasu na gotowanie, a mi się to nadzwyczaj często zdarza - najlepszym i najszybszym wyjściem jest zupa.
Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy - przyznam - pierwszy raz. Mi posmakowała, dzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu...
Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku.


stycznia 08, 2013

A na obiad...
- pomidorowa -

Łamiąc tradycję, dziś u mnie - pomidorowa. Wszak to wtorek, a nie czwartek - ale nic mi innego do głowy nie przyszło..
Taka pomidorowa na szybko.


POMIDOROWA ZUPA - przepis

1,5 l wody
2 kostki rosołowe
marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje )
kawałek selera - te starty
cebulka
liście laurowe
szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu
1 łyżka śmietany
Sól, pieprz do smaku.
Makaron Wielicki - wstążka
Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować.

stycznia 02, 2013

Makaron Wielicki
- literki w sałatce -

Ostatnio przyszło mi zrobić sałatkę, wybór padł na makaronową.
Sięgnęłam więc po "zapasy" i wyjęłam Makaron Wielicki - tym razem drobne literki.
Makaron idealny do sałatek ze względu na jego wielkość i niebanalny kształt. Sądzę, e świetnie musi też wyglądać w zupkach dla dzieci :) Na pewno zajadały by chętniej, niestety całą paczkę zużyłam do sałatki...


Jak już kiedyś wspominałam, makaron Wielicki jest w 100% naturalny, produkowany  bez użycia konserwantów i barwników.
Zawiera ŚWIEŻE jaja, NIE substytuty jajek w proszku.

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo