grudnia 30, 2012

Sto lat, sto lat..
-URODZINY - 


Świeczki się na torcie mienią
obok wiśnie się czerwienią
cudnie pachnie czekolada
skrzy się w szklankach lemoniada
baloniki wiszą w górze
klaun oklasków zbiera burzę
a to wszystko z tej przyczyny
że masz dzisiaj URODZINY !



A tu torcik:


























Wszystkiego dobrego córeczko !

grudnia 24, 2012

Wesołych Świąt !


Wszystkim moim czytelnikom, pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia:

Życzę Wam wiele radości na te Święta
Pogody ducha, ludzkiej życzliwości
Wielu uśmiechów na co dzień.
By Święta te minęły w ciepłej, rodzinnej atmosferze.

Wesołych Świąt !



grudnia 23, 2012

Świąteczne wypieki
- strucla migdałowo-nugatowa -


Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis.
Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego.


Strucla migdałowo-nugatowa -przepis

Składniki: 
500 g twarogu
2 jaja
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
szczypta gałki muszkatołowej
120 g kremu nugatowego, np. nutelli
100 g mielonych migdałów
małą garść płatków migdałowych

grudnia 23, 2012

Naczynie TERMISIL
- w użyciu przed Światami -

Po raz kolejny sięgnęłam po naczynie TERMISIL. Tym razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski.

Ryba po podhalańsku - przepis

Składniki:
600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam
2 łyżki mąki
przyprawa do ryb
olej

grudnia 21, 2012

Pierniczkowo i Świątecznie...


Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie....
Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny
                             - dekorowanie - 4 godziny

Przepis na pierniczki podawałam tutaj

Oto efekty mojej pracy:

grudnia 21, 2012

Naczynie TERMISIL
- pieczona karkówka -



Miałam już okazję używać wspomniane przed kilkoma dniami naczynie TERMISIL.
Chciałam upiec karkówkę... Niestety w mojej kuchni zabrakło rękawa do pieczenia, a do sklepu nie chciało mi się iść.
Mój wzrok padł na naczynie TERMISIL. Pomyślałam - skoro ma ono pokrywę, może zastąpić rękaw, a mięsko nie spiecze się na wiór.
W 100% spełniło swoje zadanie. Mięsko wyszło soczyste i pyszne.

grudnia 20, 2012

Świąteczne wypieki
- Choinki pachnące pomarańczami -




Oto kolejny przepis z cyklu Świątecznych wypieków.
Coś dla tych co lubią się pobawić w kuchni oraz dla tych co lubią jak jest kolorowo :)

Choinki pachnące pomarańczami - przepis

Składniki:
3 jajka
3/4 szkl. cukru
12,5 dag miękkiego masła
skórka otarta z limetki
po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku
krem czekoladowy typu nutella
30 dag masy marcepanowej
15 dag cukru pudru
polewa czekoladowa
perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje

grudnia 18, 2012

Świąteczne wypieki
- blok czekoladowy - 

Dziś kolejny przepis Świąteczny. Lubicie blok czekoladowy? Ja uwielbiam...



Blok czekoladowy - przepis

Składniki:
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 kostka masła
400 g herbatników
paczka mleka w proszku ( NIE granulowane ! )
bakalie wedle uznania
5 łyżek kakao
zapach rumowy

grudnia 17, 2012

Termisil
- naczynia żaroodporne i nie tylko... -

Dzięki uprzejmości Pani Izabeli, jestem szczęśliwą posiadaczką pięknego naczynia żaroodpornego firmy TERMISIL.


Szkło w wołomińskiej hucie produkowane jest od 1905 roku.

grudnia 14, 2012

Makaron Wielicki
- ŁAZANKI -



Łazanki Wielickie produkowane są tradycyjną metodą walcowaną, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz z e świeżych jaj.
Dzięki temu, makaron nawet pod ługim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%.

grudnia 13, 2012

Pierniczkowe przygotowania

Właśnie zagniotłam ciasto na pierniczki.
Teraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie.
Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :)

Pierniczki świąteczne - przepis

składniki: 50 g margaryny
                 100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody


                 200 g cukru
                 450 g mąki
                 1 jajko
                 1 łyżka kakao
                 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                 Przyprawa do pierników

grudnia 13, 2012

A na śniadanie...
 - Maca z miodoczekoladą -

Lubicie śniadanie na słodko? Ja od czasu do czasu sobie pozwalam na takie :)
Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody.



Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca?

Maca z miodem od SONKO - 
Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu.
Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka, delikatna, z wyczuwalnym, subtelnym smakiem i zapachem miodu.

grudnia 10, 2012

- Święta -
zeszłoroczne
dekoracje choinkowe

Odkopałam kilka fotek zeszłorocznych. Pokaże Wam co wisiało na naszej choince na Święta 2011.


Makaronowe Aniołki
Potrzebne: makaron rurki, kokardi, kolanka, kasza gryczna na włosy i jakaś kuleczka na głowę. Ja znalazłąm fajne drewniane kuleczki w chińskim markecie. 

Pistolet do klejenia a gorąco.

Takie Aniołki zwykle widziałąm malowane sprayem na złoto, ale ja zrobiłąm innaczej.
Zaopatrzyłąm się w najtańsze lakiery do pzanokci i nimi malowałam Aniołki. Wyszły całkiem fajnie :)

grudnia 09, 2012

Świąteczne wypieki
- Chlebek z bakaliami -

Do Świąt jeszcze trochę czasu zostało, ale ja postanowiłam wypróbować kilka przepisów.
Tak by mieć rozeznanie - co dobre, co wychodzi, co szybko się przygotowuje, a na co trzeba mieć więcej czasu.

Dziś pierwszy przepis. Robi się migiem, nie wymaga użycia wyszukanych i wykwintnych produktów. Smakuje - Świątecznie :) Słodki, z mnóstwem pysznych bakali.




Chlebek z bakaliami

grudnia 08, 2012

SpongeBob
- tort - 

Dziś robiłam tort dla siostrzenicy mojego męża - na 8-sme urodziny Andżeliki.
Wreszcie jakaś odmiana od Księżniczek i różowych tortów ;)

Oto efekt:




A co Wsze pociechy najchętniej widziały by na torcie ?

grudnia 08, 2012

W poszukiwaniu dobrego 
makaronu..........



Makaron - jemy go dość często.  W zupie, z sosemw zapiekankach i na wiele innych sposobów.
A czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego makaron jest żółty ?
Hmmm... odpowiecie prz jajka !
A przeczytajcie skład makaronów które macie w kuchni - ja wyjęłam 3 różne opakowania. 
W składzie żadnego z nich nie znalazłam jaj - tylko mąka i woda. Więc skąd ten żółty kolor?
No właśnie - większoąć makaronów jest sztucznie dobarwiana.
Wystarczy prosty eksperyment by się o tym przekonać. Wsypcie do naczynia mąkę, dolejcie wody - i wyróbcie ciasto. No i co - jest żółte? Nie! Ma odcień biały.

grudnia 05, 2012

Herbatki Smak Sztuki
- Owocowe niebo -

Przedtsawię Wam dziś jedną z herbat jakie otrzymałam od sklepu Smak Sztuki ( tu )
Jest to herbatka owocowa, o jakże wdzięcznej i przyjemnej nazwie - "owocowe niebo "


Napar Owocowe Niebo to aromatyczna mieszanka kawałków jabłka, liści malin, owoców i honeybusha. 
Herbatka bez hibiskusa - specjalnie dla tych, którzy za nim nie przepadają.

Skład:  pomarańcza kandyzowana, jabłko, rodzynki, ananas, honeybush, skórka róży, liście maliny, płatki róży, płatki słonecznika, aromat.

grudnia 04, 2012

Pierwszy sukces Natalki
- 3 miejsce -





W weekend halą na Globusie zawładnęli karatecy. Od przedszkolaków do studentów. Odbyły się tam jednocześnie dwie imprezy - XXI Turniej Mikołajkowy Dzieci w Karate Tradycyjnym i Akademicki Puchar Polski.
Było to nie lada wyzwanie dla organizatorów, bo tylko w turnieju dziecięcym wystąpiło ponad 600 uczestników z województw: Mazowieckiego, Małopolskiego, Podkarpackiego i Lubelskiego. - Jestem bardzo zadowolony z przebiegu imprezy - podsumował Andrzej Maciejewski, prezes LZKT. - Był to dla nas taki swego rodzaju test przed kolejnymi wyzwaniami, które nas czekają. Mam tu na myśli organizację czerwcowego Pucharu Polski Dzieci, który odbędzie się przy okazji rozgrywanego w Lublinie Pucharu Świata. Spodziewamy się przyjazdu blisko tysiąca zawodników i zawodniczek. Natomiast jeśli chodzi o sam Puchar Świata, to będzie on najważniejszą imprezą rozegraną w Lublinie w historii karate w naszym regionie. Wystartuje u nas osiem najlepszych na świecie zawodniczek i tylu samo zawodników, którzy będą walczyli o to bardzo prestiżowe trofeum.

Aby wszystko było jak należy, musiał być też św. Mikołaj. W tym roku w tę rolę wcielił się... mistrz świata Daniel Iwanek. Trzeba przyznać, że spisał się znakomicie i był wyjątkowo hojny, bo bez paczki nikt do domu nie wrócił. - W tym momencie można powiedzieć, że historia zatoczyła koło - dodaje Andrzej Maciejewski. - Pamiętam, jak 21 lat temu w tej właśnie imprezie Daniel debiutował, jeszcze nie miał nawet kimona, a dziś on już rozdaje podarunki i mam nadzieję, że swoim przyszłym następcom.

grudnia 03, 2012

Weekendowe torty

W weekend robiłam 2 torty. Pierwszy dekorowany masą plastyczną, drugi tradycyjny śmietanowy.

I co stwierdzam - satnowczo wolę "pracowac" ze śmietaną !
Lukier tylko na boki tortu, nigdy więcej całego w masie plastycznej  
Jakoś nie bardzo mi to idzie ;)

Oto efekty:




I drugi:


A Wy co wolcie?






Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo