maja 17, 2012
Babeczki jogurtowe z konfiturą malinową
Dr. Oetker
Kiedy brak czasu, a goście w drodze, polecam zrobić babeczki - mało pracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :(
Opakowanie zawiera:
* 12 foremek
* konfiturę malinową
* ciasto
Trzeba dodać:
* 3 jaja
* 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu )
* 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
1) Przygotowanie foremek:
Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C.
2) Przygotowanie ciasta:
Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jaja, jogurt, olej i dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomierni rozłożyć w foremkach do połowy wysokości ( po o. 1 łyżce stołowej )
3) Nakładanie konfitury:
Naciąć rożek saszetki z konfiturą i wycisnąć z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę.
4) Pieczenie:
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 175 stopni C
Czas pieczenia: 17-20 min.
Kaloryczność:
1 porcja ( ok. 60 g ) zawiera 284 kcal
MOJA OPINIA:
W szczególności polecam, osobom bez doświadczenia w pieczeniu - nie ma szans by babeczki się nie udały. Przepis dziecinnie prosty.
Konfitura jest przepyszna i jak pachnie... Och !!!
Babeczki smaczne, idealnie wilgotne i słodkie.
Z pewnością kupię te i inne, bo Dr. Oetker babeczek ma dużo :)
maja 12, 2012
I oto obiecany tort - 18-nastkowy. Jeszcze nie bardzo dorosły :)
Robiąc tort użyłam Kremu do tortów - smak ajerkoniakowy firmy Dr.Oetker.
Krem łatwy i szybki w przygotowaniu, i bardzo smaczny :)
Sposób przygotowania:
Wersja z mlekiem i masłem - taką właśnie robiłam
Przygotuj: 300ml mleka i 100 g masła
1. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka.
2. Zawartość torebki wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.
3. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu ( pkt.2). Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nakładać na biszkopt.
Tak wyglądał mój krem:
Wersja z samym mlekiem
Przygotuj tylko 300 ml mleka.
Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu.
Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt.
Porcja kremu wystarcza na przełożenie, pokrycie i udekorowanie tortu o średnicy 24cm.
Do dekoracji mojego tortu wykorzystałam:
1. Motylki cukrowe Dr.Oetker.
2. Perełki srebrne Dr. Oetker.
3. Listki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker.
Wszystkie te produkty mają zastosowanie do dekoracji ciast, lodów i deserów.
Literki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker: opakowanie zawiera: kompletny polski alfabet oraz cyfry od 0 do 9. Zestaw 63 czekoladowych liter i znaków interpunkcyjnych oraz 19 cyfr umożliwia ułożenie efektownych krótkich napisów, słodkich życzeń i dedykacji.
Szukaj informacji także na: www.oetker.pl
Inne produkty przedstawię przy okazji kolejnych wypieków.
maja 06, 2012
Bajeczny torcik
Oto moje najnowsze dzieło. Tort iście dziewczęcy i mocno wiosenny.
Masa plastyczna wyszła idealnie, dlatego podaję przepis, może ktoś skorzysta:
Masa cukrowa plastyczna:
70ml wody, 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag glukozy, ok. 80dag cukru pudru
Wodę zagotować, rozpuścić w niej żelatynę. Dodać glukozę i dokładnie rozprowadzić. Potem dosypać trochę cukru, wymieszać. Na blat wsypać nieco cukru pudru, wyłożyć masę i zagniatać, dosypując cukier, do momentu aż masa będzie plastyczna.