maja 30, 2012

BOISKO - tort dla piłkarza - na 18-nastkę ;)

 

Z piłką było sporo roboty, jest może niezbyt dokładnie zrobiona, ale ... kolejna będzie lepsza.



Ze specjalną dedykacją dla Pani Agnieszki S. - niech będzie inspiracją do kolejnych wypieków !

maja 17, 2012

Babeczki jogurtowe z konfiturą malinową

Dr. Oetker 


Kiedy brak czasu, a goście w drodze, polecam zrobić babeczki - mało pracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :(

Opakowanie zawiera: 
* 12 foremek
* konfiturę malinową
* ciasto







Trzeba dodać:
* 3 jaja
* 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu )
* 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

1) Przygotowanie foremek:
Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Piekarnik nagrzać do temp. 175 stopni C.

2) Przygotowanie ciasta:
Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jaja, jogurt, olej i dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomierni rozłożyć w foremkach do połowy wysokości ( po o. 1 łyżce stołowej )

3) Nakładanie konfitury:
Naciąć rożek saszetki z konfiturą i wycisnąć z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę.

4) Pieczenie:
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na środkowym poziomie. 

Temperatura pieczenia: ok. 175 stopni C
Czas pieczenia: 17-20 min.


Kaloryczność: 
1 porcja ( ok. 60 g ) zawiera 284 kcal

Po upieczeniu wyglądają tak:






Smacznego !









MOJA OPINIA:

W szczególności polecam, osobom bez doświadczenia w pieczeniu - nie ma szans by babeczki się nie udały. Przepis dziecinnie prosty.

Konfitura jest przepyszna i jak pachnie... Och !!!

Babeczki smaczne, idealnie wilgotne i słodkie. 

Z pewnością kupię te i inne, bo Dr. Oetker babeczek ma dużo :)

 


maja 12, 2012

I oto obiecany tort - 18-nastkowy. Jeszcze nie bardzo dorosły :)





Robiąc tort użyłam Kremu do tortów - smak ajerkoniakowy firmy Dr.Oetker.


Krem łatwy i szybki w przygotowaniu, i bardzo smaczny :)

Sposób przygotowania:

Wersja z mlekiem i masłem - taką właśnie robiłam

Przygotuj: 300ml mleka i 100 g masła

1. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka.
2. Zawartość torebki wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.
3. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu ( pkt.2). Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowany krem nakładać na biszkopt.

Tak wyglądał mój krem:



Wersja z samym mlekiem

Przygotuj tylko 300 ml mleka.

Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu.
Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt.


Porcja kremu wystarcza na przełożenie, pokrycie i udekorowanie tortu o średnicy 24cm.


Do dekoracji mojego tortu wykorzystałam:

1. Motylki cukrowe Dr.Oetker.
2. Perełki srebrne Dr. Oetker. 
3. Listki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker.


Wszystkie te produkty mają zastosowanie do dekoracji ciast, lodów i deserów.

Literki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker: opakowanie zawiera: kompletny polski alfabet oraz cyfry od 0 do 9. Zestaw 63 czekoladowych liter i znaków interpunkcyjnych oraz 19 cyfr umożliwia ułożenie efektownych krótkich napisów, słodkich życzeń i dedykacji.

Szukaj informacji także na: www.oetker.pl


Inne produkty przedstawię przy okazji kolejnych wypieków.


maja 12, 2012


Dzięki uprzejmości firmy Dr. Oetker otrzymałam super paczkę z produktami do testowania. 
Będę Wam przedstawiać produkty, przy okazji moich wypieków.




Pierwszy torcik i recenzja już za chwilę...

maja 06, 2012

Myszka Minnie

 


 



Tort z dekoracją z opłatka. Śmietankowo  - pożeczkowo -czekoladowy.

maja 06, 2012

Bajeczny torcik


Oto moje najnowsze dzieło. Tort iście dziewczęcy i mocno wiosenny.


Masa plastyczna wyszła idealnie, dlatego podaję przepis, może ktoś skorzysta:

Masa cukrowa plastyczna:

70ml wody, 4 łyżeczki żelatyny, 10 dag glukozy, ok. 80dag cukru pudru

Wodę zagotować, rozpuścić w niej żelatynę. Dodać glukozę i dokładnie rozprowadzić. Potem dosypać trochę cukru, wymieszać. Na blat wsypać nieco cukru pudru, wyłożyć masę i zagniatać, dosypując cukier, do momentu aż masa będzie plastyczna.
Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo